VIDEO Dezbaterile din Senat pe tema parteneriatului. Manda: Ziceți cât trebuie, că oricum nu trece!

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 18.03.2019 - 19:27
Claudiu Manda a condus ședința Senatului în care s-a votat legea parteneriatului civil

Cum s-au desfășurat dezbaterile din plenul Senatului, în ședința în care cele două inițiative privind parteneriatul civil au fost respinse de aleși

SHARE

Claudiu Manda, care a condus ședința Senatului în care aleșii s-au pronunțat asupra inițiativei privind parteneriatul civil, i-a spus senatorului Zamfir (ALDE), care ceruse ca o inițiativa privind parteneriatul să fie retrimisă la Comisia juridică pentru armonizarea cu observațiile Ministerului Justiției, să spună ce termen vrea, că „oricum nu trece”. 

Citește și: Senatul a votat împotriva legalizării parteneriatului civil. Activiștii amenință statul cu CEDO

Senatorul USR Vlad Alexandrescu, care a anunțat și că USR va vota în favoarea proiectului de lege, a atras atenția că sunt circa 800.000 de români care trăiesc în uniuni consensuale și nu au protecția statului. El a amintit că România a votat împotriva marginalizării persoanelor de același sex, la referendumul de anul trecut, și că „nu le putem cere unor persoane care trăiesc în uniunile consensuale să-și prevadă nici un accident, nici moartea, nici eventuale transferuri de proprietate în cadrul acestei uniuni, dacă nu există o lege care să le garanteze aceste drepturi fundamentale”.

Pe de altă parte, senatorul PSD Titus Corlățean a acuzat că România este stat independent și are dreptul de a legifera așa cum dorește în ceea ce privește parteneriatul civil. El a reproșat inițiatorilor că prevederile din parteneriat sunt identice cu căsătoria. 

Senatul a votat, luni, împotriva celor două proiecte legislative privind parteneriatul civil, care poate fi încheiat atât de cuplurile heterosexuale, cât și de cuplurile gay. 

Vă prezentăm punctele de vedere enunțate în plenul Senatului, pe tema inițiativei legislative: 

Sofia Moș, secretar de stat în cadrul Ministerului Justiției: „Apreciem că eventuala includere a unei noi instituții în dreptul românesc ar trebui însoțită de o evaluare a întregului sistem legislativ, în ansamblul său. Propunerea în forma prezentată nu vizează corelările cu legile ce pot produce efecte și prezintă deficiențe de ordinul tehnicii legislative”.

Robert Cazanciuc (PSD), reprezentant al Comisiei Juridice: „Nu că nu ar fi nevoie de o asemenea reglementare, dar textul nu corespunde exigențelor în momentul de față.”

Senatorul Vlad Alexandrescu (USR): „Este o lege care permite o protecție juridică celor 800.000 de persoane care trăiesc în România într-o formă de uniune care nu este căsătoria, mulți au și copii născuți în afara căsătoriei, este o lege care vine să împlinească un drept consfințit de CEDO, dreptul la viață de familie. Inițiativa corespunde jurisprudenței CCR, oferă protecție în cazuri critice – spitalizare, urgență, permite transferul de proprietate. Nu putem cere unor persoane care trăiesc în uniunile consensuale să-și prevadă nici un accident, nici moartea, nici eventuale transferuri de proprietate în cadrul acestei uniuni, dacă nu există o lege care să le garanteze aceste drepturi fundamentale. Poporul român s-a exprimat împotriva marginalizării persoanelor care nu trăiesc într-o formă de căsătorie, prin referendumul care a avut loc de curând în România”. 

Titus Corlățean (PSD): „Reglemenarea legiferării în domeniul familiei, instituției căsătoriei este o competență de interes național, nu comunitar, asta este o chestiune de suveranitate pe acest domeniu, în care statul român are acceași libertate de a legifera. Un act civil nu se califică după titlu, ci după conținut, conținutul este similar cu cel al instituției căsătoriei, nu intru în detalii. Chestiunile de natură patrimonială – avem Codul Civil, donația, instituții care funcționează. Pentru problemele nepatrimoniale – libertatea de circulație – încă din 2005 există ordonanță care reglementează libertatea de circulație, CJUE n-a confirmat absolut nimic la faimosul caz la care s-a făcut referire (este vorba despre cazul Coman-Hamilton, n.r.), a confirmat că rămâne o compenență națională. Din considerente de natură personală și socială, voi vota împotriva celor două inițiative”. 

Din cei 100 de senatori prezenți, 73 de senatori au votat pentru respingerea proiectului, 20 au votat „împotrivă”, iar șapte s-au abținut. 

La dezbaterea celui de-al doilea proiect, senatorul ALDE Daniel Cătălin Zamfir a cerut senatorilor să voteze retrimiterea proiectului la Comisia Juridică, pentru armonizarea cu observațiile făcute de reprezentanta Ministerului Justiției. Claudiu Manda i-a replicat: „Ziceți cât trebuie, că oricum nu trece!”. Inițial, senatorul a cerut termen o săptămână, apoi o zi. Cele două propuneri au primit vot negativ. 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te