Șeful Vămii București cu 4 case si 4 terenuri luate din salariu, reținut. Este acuzat de corupție

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 14.02.2024 - 14:21
Șeful Vămii București, reținut Foto: Inquam Photos / Cornel Putan (Imagine cu caracter ilustrativ)

Șeful Direcției Regionale Vamale București, Paul Petrof a fost reținut alături de alți patru funcționari pentru luare de mită și favorizarea infractorului. DNA spune că aceștia i-au lăsat pe contrabandiști să intre în țară cu mărfuri contrafăcute.

SHARE

Direcția Națională Anticorupție a anunțat că Paul Petrof, director al Direcţiei Regionale Vamale Bucureşti, a fost reţinut în legătură cu acuzația de luare de mită și favorizarea infractorului. 

Alături de el au mai fost reținuți și alți funcționari de la Vamă. 

Procurorii DNA spun că aceștia au luat mită de la contrabandiști pentru a permite accesul în țară a unor mărfuri contrafăcute. 

Șeful Vămii București, cu 4 case și 4 terenuri luate din salariu, reținut. Este acuzat de corupție

Newsweek a scris despre averea șefului Direcției Regionale Vamale București. În declarația sa de avere apar mai multe imobile și terenuri, însă susține că trăiește cu un salariu de 3.500 de lei pe lună.

Paul Petrof are 3 apartamente, o casă și 4 terenuri, dintre care 3 intravilane. El nu are bani în bancă, dar are 3 datorii făcute în 2017, 2018 și 2020, la 3 bănci.

Citește și: Șeful Vămii București, „călcat” de DNA, are 4 case, 4 terenuri. Spune că trăiește cu 3.500 lei/lună

Datoriile sunt în valoare totală de 330.000 de lei și nu e clar în ce scop au fost făcute. În anii mai sus menționați, Petrof nu menționează o achiziție mai importantă. Probabil e vorba de împrumuturi pentru achiziția de bunuri de consum unde dobânda e mare.

Dacă am presupune că Petrof ar trebui să dea înapoi doar 400.000 lei în cinci, respectiv șase ani, el ar avea de achitat o rată de 6.000 de lei pe lună. 

Citește și: Mai mulți angajați din Vama Nădlac II, acuzați de luare de mită, CNAIR a sesizat Poliția

Petrof susține că a avut, anul trecut un venit de numai 9.500 de lei pe lună. Astfel, Petrof trăiește din 3.500 de lei pe lună, din care întreține și 4 case.

Lua șpagă bani și parfumuri contrafăcute

Conform comunicatului DNA, Paul Petrof - care anterior a condus Vama Constanța Sud Agigea - i-ar fi cerut unui om de afaceri plata unui avans de 50.000 euro pentru a-și cumpăra un apartament, în schimbul „ajutorului” oferit pentru obținerea unor autorizații.

Un alt șef din instituție, Răzvan-Cosmin Stamatescu, care conduce un birou în cadrul Autorității Vamale Române, a fost reținut pentru infracțiunile de favorizarea făptuitorului, folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații și trafic de influență, în formă continuată.

S-a mai luat măsura reținerii pentru 24 de ore și pentru Alexandru Cernat, Nicolae Ștefan Teianu și Marian Vulcan. Aceștia sunt funcționari în cadrul Autorității Vamale Române și în cadrul Direcției Regionale Vamale București.

Ei sunt acuzați pentru luare de mită în formă continuată. A mai fost reținută și o a șasea persoană, pentru complicitate la luare de mită. Identitatea acesteia nu a fost făcută publică.

Citește și: Percheziții DNA Direcția Regională Vamală București. Vameșii, suspectați de corupție

”În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

1. În cursul anului 2023, în contextul efectuării unor controale, funcționarii vamali Cernat Alexandru, Marin Marius, Teianu Nicolae-Ștefan, Vulcan Marian-Vladimir și Gheorghe Demetrius ar fi pretins și primit de la mai mulți oameni de afaceri care-și desfășurau activitatea în mai multe centre comerciale, situate pe raza municipiului București și a județului Ilfov, foloase necuvenite constând în sumele totale de 60.600 lei, 11.500 USD, 600 euro, 408 perechi (51 baxuri) de ghete sport și 1.000 parfumuri contrafăcute.

Banii respectivi ar fi fost pretinși și primiți de cei cinci inculpați în scopul omisiunii întocmirii unei sesizări penale cu privire la problemele constatate și implicit al finalizării controalelor într-un mod care să fie favorabil oamenilor de afaceri.

2. În cursul zilei de 10 ianuarie 2024, în scopul îngreunării cercetărilor ce se desfășurau într-un dosar penal, inculpații Petrof Paul și Stamatescu Răzvan-Cosmin i-ar fi prezentat unui om de afaceri conținutul unei ordonanțe emise de ofițerii de poliție din cadrul I.G.P.R.- Direcția de Investigare a Criminalității Economice, prin care erau solicitate diverse înscrisuri în legătură cu unele societăți controlate de persoana respectivă.

În perioada 2021-2023, inculpatul Stamatescu Răzvan-Cosmin ar fi acceptat de la un alt om de afaceri promisiunea remiterii unei sume de 10.000 de USD și ar fi primit mai multe foloase necuvenite pentru a-și trafica presupusa  influență pe care ar fi lăsat să se creadă că ar avea-o asupra unor polițiști de frontieră și că-i va determina pe aceștia să nu își îndeplinească atribuțiile de serviciu în legătură cu realizarea unor controale asupra unor transporturi de mărfuri contrafăcute, de care era interesată persoana respectivă.

În aceeași perioadă, inculpatul Petrof Paul ar fi pretins de la un om de afaceri plata unui avans în sumă de 50.000 euro pentru achiziția unui apartament și alte foloase necuvenite, în schimbul „ajutorului” oferit acestuia din urmă în legătură cu obținerea unor autorizații.

Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 14 februarie 2024, inculpații Cernat Alexandru, Teianu Nicolae-Ștefan, Vulcan Marian-Vladimir, Stamatescu Răzvan-Cosmin și Petrof Paul urmează să fie prezentați Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin din partea Direcției Generale Anticorupție, Direcției de Investigare a Criminalității Economice, Direcției de Operațiuni Speciale”, a transmis DNA.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te