Șeful Jandarmeriei, participant la represiunea din 10 august 2018, schimbat din funcție preventiv

DE Alexandru Pop | Actualizat: 05.08.2019 - 18:17
Ionuț Sindile (mijloc) și Sebastian Cucoș (stînga) au instrumentat represiunea din 10 august 2018. Foto Inquam Photos/George Călin

Ministrul de interne, Mihai Fifor, a anunțat că a dispus luni încetarea împuternicirii în funcție a șefului Jandarmeriei Române, Ionuț Sindile.

SHARE

Acesta va fi înlocuit cu Constantin Florea, care, la 53 de ani, este inspector-şef al Inspectoratului de Jandarmi „Mihai Bravul” din Craiova.

Între 2005 şi 2009, el a fost comandant adjunct al Grupării de Jandarmi Mobile „Fraţii Buzeşti” Craiova, iar înainte de asta a deţinut funcţia de adjunct al comandantului şi Şef de stat major al Comandamentului de Jandarmi Judeţean Dolj.

Constantin Florea a absolvit Colegiul Naţional de Apărare, dar şi Colegiul Naţional de Informaţii din cadrul Academiei Naţionale de Informaţii „Mihai Viteazul” Bucureşti, potrivit CV-ului.

„Acesta are o experiență în Jandarmerie de 30 de ani și este unul dintre puținii generali ai Jandarmeriei. În maxim o săptămână urmează să îmi prezinte primele măsuri pentru eficientizarea instituției”, a declarat ministrul interimar al Internelor.

Mihai Fifor nu a explicat de ce l-a schimbat pe Ionuț Sindile, însă schimbarea are loc însă cu doar câteva zile înainte de 10 august, când se împlinește un an de la reprimarea violentă a manifestanților pașnici din Piața Victoriei de către jandarmii conduși de acesta, remarcă G4Media.

Pe 21 septembrie 2018, Cătălin Ionuţ Sindile a fost pus sub acuzare pentru complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă de către procurori în dosarul violenţelor de la protestul din 10 august 2018 din Piaţa Victoriei, alături de Sebastian Cucoş, fostul şef al Jandarmeriei, dar şi alături de cel care este şi actualmente şeful Jandarmeriei Bucureşti, maiorul Laurenţiu Cazan, precum şi alături de comisarul-şef de poliţie Mihai Dan Chirică, secretar de stat pentru relaţia cu prefecţii din Ministerul Afacerilor Interne.

Cătălin Ionuţ Sindile a fost împuternicit în funcţia de inspector general al Inspectoratului General al Jandarmeriei Române pe 15 august 2018, imediat după scandalul iscat de violenţele de la mitingul din 10 august, produs în timp ce la conducerea Jandarmeriei se afla Sebastian Cucoş.

Citește mai multe dezvăluiri din dosarul Jandarmeriada

10 august: Cronica unei represiuni anunțate

„Oameni buni, chiar aveți de gând să continuați să ne sufocați?“

Carmen Dan a coordonat intervenția

Scurtă istorie a unei manipulări

Minciunile Jandarmeriei

__________________

Read the English version of this article here

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.