Agenda demnitarului a cuprins întrevederi cu mediul asociativ românesc din Spania, cu reprezentanți ai clerului și ai autorităților regionale și locale, precum și vizite ale delegației DRP la o serie de evenimente din comunitate.
Reprezentanții DRP au participat pe 7 și 8 octombrie la Congresul Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale de la Madrid, un eveniment care a reunit peste 200 de clerici și credincioși, delegați din cele trei eparhii ale Mitropoliei.
„Când vorbim despre unitate și păstrarea valorilor românești, nu putem uita rolul esențial pe care îl are Biserica în coagularea comunității locale și contribuția reală pe care o aduce la conservarea identității noastre spirituale și lingvistice”, a declarat secretarul de stat Gheorghe Cârciu.
Programul delegației a inclus, de asemenea, vizitarea parohiei Sf. Apostol Iacob din Aranjuez și o întrevedere cu primarul orașului, doamna Maria José Martinez De la Fuente. Principalele teme de discuție au vizat programele de finanțare nerambursabilă derulate în prezent de către Departamentul pentru Românii de Pretutindeni și contribuția la procesul de integrare a cetățenilor români în statele de reședintă, oportunitățile de muncă, de studii și dezvoltarea de proiecte comune.
Citește și: Craiova, pe deficit. Olguța: „Lipsă de forță de muncă. Ne lipsesc mii de oameni”. Care sunt cauzele
În cea de a doua parte a vizitei în Spania, reprezentanții DRP au participat la prima ediție a Târgului de carte românească 2022, din cadrul Casei Române de Cultură Getafe, un eveniment care își propune să promoveze cultura și arta românească.
De asemenea, delegația DRP s-a întâlnit pe 8 octombrie cu peste 50 de reprezentanți ai mediului asociativ românesc din Spania. Temele supuse dezbaterii au abordat modalitățile de susținere a activității asociațiilor românești și dezvoltarea de proiecte comune în sprijinul comunității.
Citește și: Purtătorul de cuvânt al BNR: „Atâta vreme cât creşte inflaţia nu putem să nu creştem dobânzile"
Comunitatea românească din Spania reprezintă cea mai mare comunitate de cetățeni străini din această țară și a doua comunitate de români din străinătate ca mărime (după cea din Italia). Aceasta este bine integrată în mediul spaniol și joacă un rol deosebit de important în dezvoltarea relațiilor bilaterale aducând, totodată, o contribuție importantă la dezvoltarea economiei spaniole, precum și a celei românești.