Șeful diplomației chineze a ajuns la Moscova pentru o întâlnire cu Lavrov. Va da China arme Rusiei?

DE Daniel Toșa | Actualizat: 21.02.2023 - 20:20
Șeful diplomației chineze a ajuns la Moscova pentru o întâlnire cu Lavrov. Va da China arme Rusiei? - FOTO: Profimedia Images

Șeful diplomației chineze, Wang Yi, a sosit la Moscova și se va întâlni miercuri, la Moscova, cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov.

SHARE

Aceasta ar fi prima vizită în țară a unui oficial chinez de la invazia Rusiei în Ucraina. 

Wang, care a fost numit luna trecută consilier principal de politică externă al liderului chinez Xi Jinping, efectuează această vizită în cadrul unui turneu internațional de opt zile.  

Nici Rusia, nici China nu au precizat dacă Wang se va întâlni cu președintele rus Vladimir Putin. Cu toate acestea, luni, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că "nu excludem o întâlnire" între Wang și Putin. 

"Relațiile ruso-chineze sunt foarte multifațetate și de natură aliată, agenda este clară și foarte extinsă, așa că există lucruri de discutat", a declarat Peskov reporterilor. 

Citește și: VIDEO Putin: „Rusia se suspendă din Tratatul New Start cu SUA care limitează arsenalul nuclear”

Ministerul chinez de Externe a declarat că vizita la Moscova va reprezenta o oportunitate pentru China și Rusia de a continua să își dezvolte parteneriatul strategic și de a face "schimb de opinii" cu privire la "probleme internaționale și regionale fierbinți de interes comun".

Pericolul vine din China

Deși China a susținut că este imparțială în conflictul din Ucraina și că nu cunoaște în avans intențiile Rusiei, a refuzat să condamne Moscova și a repetat replicile Kremlinului, acuzând NATO că a provocat conflictul.

Și în timp ce retorica pro-rusă a Beijingului pare să se fi atenuat în ultimele luni, sprijinul său pentru Moscova - măsurat prin comerțul anual, angajamentele diplomatice și programul de exerciții militare comune - s-a consolidat în ultimul an.

Citește și: MAE închide Centrul cultural rus. Newsweek a scris, în martie 2022, că face propagandă pentru Putin

Wang a declarat sâmbătă, la Conferința de Securitate de la Munchen, că China este pregătită să prezinte propunerea sa de pace pentru Ucraina, într-o remarcă rară care s-a referit la conflictul ucrainean ca la un "război". Însă președintele Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, a declarat sâmbătă la CNN că "avem nevoie de mai multe dovezi că China nu lucrează cu Rusia, iar acum nu vedem acest lucru".

SUA, îngrijorate de un posibil „ajutor letal” al Chinei acordat Rusiei

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat duminică că este îngrijorat de faptul că Beijingul are în vedere intensificarea parteneriatului cu Moscova prin furnizarea de "sprijin letal" pentru armata rusă. Blinken a ridicat această problemă atunci când s-a întâlnit sâmbătă cu diplomatul de top al Chinei, Wang Yi, au declarat oficiali.

SUA au început să observe în ultima vreme tendințe "îngrijorătoare" în ceea ce privește sprijinul Chinei pentru armata rusă și există semne că Beijingul vrea să "se strecoare până la linia" de a furniza ajutor militar letal Rusiei fără a fi prins, potrivit unor oficiali americani familiarizați cu informațiile.

Oficialii nu au vrut să descrie în detaliu ce informații au văzut SUA care sugerează o schimbare recentă a poziției Chinei, dar au spus că oficialii americani au fost suficient de îngrijorați încât să împărtășească informațiile cu aliații și partenerii

China transmite că Statele Unite „nu sunt calificate să dea lecții” privind furnizarea de arme

Ministerul de Externe al Chinei a declarat luni că Statele Unite „nu sunt calificate să dea lecții” privind furnizarea de arme, în contextul în care oficialii americani sunt îngrijorați de faptul că Beijingul ia în considerare furnizarea de „sprijin letal” armatei ruse.

"Partea americană nu este calificată să dea lecții Chinei și nu vom accepta niciodată ca SUA să dicteze sau chiar să exercite presiuni asupra relațiilor sino-ruse", a spus el.

"Cine face apel la dialog și pace și cine împarte cuțite și încurajează confruntarea?"

Wang a adăugat că China continuă să "îndemne la pace și să promoveze discuțiile" pentru a rezolva conflictul din Ucraina și că se menține ferm pe "un rol constructiv în promovarea dezescaladării și răcirii situației".

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te