Șeful CNCD: Rolul presei este de a informa și de a relata despre toate domeniile de interes public

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 22.03.2019 - 19:12
Foto: Newsweek Romania

Președintele CNCD, Asztalos Csaba, a condamnat decizia ministrului Justiției, Tudorel Toader, de a le retrage acreditările celor doi jurnaliști, Ovidiu Oanță (ProTv) și Ionela Arcanu (Realitatea Tv), citând decizia CEDO care stabilește că presa are dreptul să critice politicienii

SHARE

„Legat de tema zilei! Din proprie experiență spun că nu e ușor cu jurnaliștii, dar e vai fără ei! Libertatea de exprimare = libertatea de opinie și libertatea de informare. Obligația presei este de a difuza, iar dreptul publicului este de a primi!”, a scris Asztalos Csaba, pe contul său de Facebook, citând o decizie a Curții Europene a Drepturilor Omului, care a stabilit că presa trebuie să fie liberă să relateze despre orice domeniu de interes public și să critice politicienii. 

„Dacă presa trebuie să nu depășească limitele prevăzute în special pentru protejarea reputației altuia, EI ÎN INCUBĂ OBLIGAȚIA DE A COMUNICA INFORMAȚII ȘI IDEI ASUPRA problemelor dezbătute în arena politică, precum și cele care privesc alte sectoare de interes public. Presa “este câinele de pază” al unei societăți democratice, ea având tocmai ROLUL DE A INFORMA, DE A CONTROLA ȘI DE A RELATA despre TOATE DOMENIILE DE INTERES PUBLIC, de la cele privitoare la responsabilități politice, la funcționarea instituțiilor și serviciilor publice...” –  Lingens c/ Autriche”, este fragmentul din decizia CEDO, citat de președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD). 

Vineri dimineață, jurnaliștii Ovidiu Oanță (ProTv) și Ionela Arcanu (Realitatea Tv) au rămas fără acreditări la Ministerul Justiției, după refuzul lui Tudorel Toader. 

Citește și: Ministerul Justiției i-a retras acreditarea unui jurnalist Pro TV, pentru că s-a suparat Toader

ABUZ Al doilea jurnalist cu acreditarea ridicată, după ce Tudorel Toader s-a supărat pe cei incomozi

Tudorel Toader i-a acuzat pe cei doi reporteri că nu au respectat regulile de conduită. Ulterior, după declanșarea unui scandal public, ministrul Justiției a anunțat că îi va reînnoi acreditarea lui Ovidiu Oanță, la cererea premierului Viorica Dăncilă, dar și Ionelei Arcanu, dacă „va respecta regulile”. 

 

 

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.