Șefa Tribunalului Timiș, la Inspecția Judiciară pentru un mesaj împotriva sistemului de justiție

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 28.08.2019 - 14:01
Judecătoarea Adriana Stoicescu, președinta Tribunalului Timiș. FOTO: Facebook

Asociația „Inițiativa pentru Justiție” a sesizat, luni, Inspecția Judiciară în cazul judecătoarei Adriana Petronela Stoicescu pentru o postare pe Facebook catalogată drept „denigratoare la adresa sistemului de justiție din România, cu toate componentele sale.”

SHARE

Mesajul postat pe rețeaua Facebook, în 24 august, de judecătoarea Adriana Stoicescu venea în apărarea Danei Gîrbovan, propusă de Viorica Dăncilă și de PSD să preia portofoliul de ministru al Justiției. În această postare, președinta Tribunalului Timiș critica în termeni duri întregul sistem de justiție, vorbind despre „pseudo justiție”, despre „pseudo procurori”, despre „pseudo polițiști” și despre „pseudo judecători”.

Redăm, mai jos, integral, postarea de pe Facebook a judecătoarei Adriana Stoicescu, care i-a atras sesizarea făcută de Asociația „Inițiativa pentru Justiție” la Inspecția Judiciară. „Atacurile imunde la adresa Danei Garbovan dovedesc micimea incredibila a unei societati rupta complet de normalitate si moralitate. Politicienii corupti in tovarasie cu interlopii sponsori nu isi pot imagina o justitie altfel decat cea pe care aproape au reusit sa si-o creeze.

„Pseudo justiția lor. pseudo polițiștilor.
Pseudo judecătorilor. Pseudo procurorilor”

Pseudo justitia lor. A pseudo politistilor, agramati si burtosi, platiti regeste sa anunte cand vine potera cu vreo enervanta perchezitie domiciliara. A pseudo procurorilor, cei care au pus bazele republicii lor, in care inculpatul spune ce lapte a supt de la mama doar sa isi scape sotia insarcinata de un mic viol, asa cum discret i s-a sugerat ca s-ar putea intampla daca nu declara ce trebuie. A pseudo judecatorilor care scriu minute la dictare, asteptand infrigurati concediul intr-o tara exotica, pentru a sta linistiti in jacuzzi cu prietenul tocmai salvat…  Asta s-a dorit.

Partial au reusit, cata vreme pare ca avem magistrati care folosesc codul penal doar sub piciorul mesei, pentru a nu tulbura spriturile care ii asteapta, numai bune si racoritoare dupa o zi obositoare . Partial au reusit, cata vreme avem fotografii de busturi bine lucrate si recitaluri de manele. Partial au reusit, cata vreme avem procurori care nu au intocmit in viata lor un rechizitoriu, dar tin lectii de drept constitutional. Partial au reusit, cata vreme avem juzi care tin discursuri politice, declarand apoi ca inspectia judiciara trebuie tratata cu sictir si o discreta flegma… Oamenii simpli nu vor, insa, pseudo justitia infractorilor.

Vor sa stie ca cei in fata carora vin cu respect si speranta cunosc legea si o aplica cu buna credinta. Vor sa stie ca cei care gresesc platesc. Vor sa se simta aparati si respectati in propria tara. Politicienii avizi de putere si corupti, cei in asteptarea puterii si flamanzi, rubedeniile si prietenii lor nu vor asta. Vor o justitie a lor, aservita politic si care sa raspunda doar ordinelor. Minciunile ordinare, dezinformarea si laturile aruncate in capul magistratilor onesti sunt singurele lor arme impotriva justitiei normale.

Pentru ei si pentru magistratii pe care ii protejeaza, inspectia judiciara si sectia de investigare a magistratilor sunt cele mai mai mari rele care pot exista in justitie pentru ca sunt singurele institutii care pot opri reinstaurarea republicii pseudo procurorilor, domnia autosuficientei, a lipsei de profesionalism, a lipsei de responsabilitate. Iar un ministru integru si profesionist echivaleaza cu un dezastru. Vestea proasta e ca Dana Garbovan nu e singura. Chiar daca nu ii vedeti, are alaturi de ea magistratii care cred cu tarie in vocatia lor. Care nu fac compromisuri. Si care nu vor permite sa va folositi de ei pentru a va atinge scopurile murdare.”  

„Aduce atingere, cu intenție, onoarei și probității profesionale 

Luni, 27 august, Asociația „Inițiativa pentru Justiție”, reprezentată de procurorii Sorin Marian Lia și Bogdan-Ciprian Pîrlog, au sesizat Inspecția Judiciară cu privire la mesajul considerat denogrator la adresa „sistemului de justiție din România”. În sesizare se mai precizează că „la scurt timp, la postarea indicată, doamna judecătorStoicescu Adriana Petronela a adăugat un comentariu denigrator la adresa marii majorități a magistraților, dar apreciat de cititorii săi: «Sunt niște mizerii incredibile aruncate in spațiu public numai din cauza sectiei speciale pe care nu o vor securiștii. Asta e speța, pr scurt»”.

În acelaș document trimis Inspecției Judiciare se mai arată că „postarea doamnei judecător Stoicescu Adriana Petronela vine în contextul în care, după ce principalul partid de guvernământ a anunțat că doamna judecător Gîrbovan Dana este viitoarea propunere pentru funcţia de ministru al justiţiei, mai mulți jurnaliști, dar și asociații profesionale ale magistraților – dintre care amintim asociația „Forumul Judecătorilor din România”, cea mai reprezentativă asociație profesională a magistraților, atât prin numărul de membri, cât și prin numărul de magistrați care s-au alăturat de-a lungul timpului demersurilor sale (de ordinul miilor) și recent înființata asociație a procurorilor „Inițiativa pentru Justiție”, care urmează aceeași linie – au exprimat puncte de vedere față de legalitatea procedurii, au reamintit anumite poziții publice ale doamnei judecător Gîrbovan Dana pe teme de justiție și s-au exprimat negativ cu privire la eventuala sa numire în funcția de ministru al justiției.

Prin urmare, referirea doamnei judecător Stoicescu Adriana Petronela la „atacuri imunde” venite din partea „unei societati rupta complet de normalitate si moralitate” are în vedere inclusiv demersurile legitime ale acestor asociații profesionale ale magistraților, demersuri la care au început să adere, în nume propriu, o serie de magistrați.”  

În plângerea asociației menționate se mai subliniază că manifestarea publică a șefei Tribunalului Timiș „aduce atingere, cu intenție, onoarei și probității profesionale a procurorilor: - acuzați, la modul general, că ar fi „pus bazele unei republicii a lor” – teorie susținută obsesiv de o anumită parte a clasei politice aflată la putere, pentru a-și justifica atacurile la adresa justiției”.

Asociația mai arată că mesajul scris pe Facebook de judecătoare ar intra în categoria abaterilor disciplnare: „apreciem că manifestarea doamnei judecător Stoicescu Adriana Petronela, în cadrul postării și comentariului indicate mai sus, întrunește elementele constitutive ale abaterii disciplinare prevăzute la art. 99 lit. a) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, manifestările care aduc atingere onoarei sau probității profesionale ori prestigiului justiției, săvârșite în exercitarea sau în afara exercitării atribuțiilor de serviciu”.  

Marți dimineață, președinta Tribunalului Timiș a revenit cu o postare pe pagina personală de Facebook, în care transmite că „nevoia de dreptate m-a deterinat să devin judecător” și că, „mai presus de orice, mă voi supune, cu respect, hotărârilor Inspecției Judiciare”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te