Școală COVID-19 Cum se acordă și cine stabilește numărul de zile libere plătite pentru părinţi

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 23.10.2020 - 11:53
Foto: dw.com

Numărul zilelor libere plătite pentru părinţii copiilor din creşele, grădiniţele şi şcolile închise se acordă în funcţie de perioada prevăzută de hotărârile Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă local sau a Comitetului Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă.

SHARE

Executivul a aprobat normele de completare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.147/2020 privind acordarea unor zile libere pentru părinţi în vederea supravegherii copiilor şi a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 132/2020 privind măsuri de sprijin destinate salariaţilor şi angajatorilor în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum şi pentru stimularea creşterii ocupării forţei de muncă, se precizează în comunicatul Ministerului Muncii.

Astfel, "noul act normativ stabileşte că, în situaţia în care activitatea didactică în unităţile de învăţământ, inclusiv în cele de educaţie antepreşcolară şi preşcolară, se desfăşoară în scenariile 2 şi 3, respectiv prezenţa prin rotaţie la şcoală sau exclusiv online, numărul zilelor libere se acordă în funcţie de perioada prevăzută de hotărârea Comitetului judeţean pentru situaţii de urgenţă/Comitetului Municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă", conform MMPS.

Măsura se aplică şi pentru părintele sau reprezentantul legal care are în îngrijire, supraveghere şi întreţinere unul sau mai mulţi copii şcolarizaţi, cu boli cronice pentru care medicul de familie şi/sau medicul specialist au emis adeverinţe pentru realizarea educaţiei la distanţă, în contextul pandemic actual, se menţionează în comunicatul Ministerului Muncii.

În acest caz, părintele va depune la angajator, pe lângă cererea de acordare a zilelor libere, copia certificatului de naştere al copilului şi declaraţia pe proprie răspundere a celuilalt părinte că nu a beneficiat de zile libere potrivit ordonanţei de urgenţă, şi o copie a adeverinţei eliberate de medicul de familie şi/sau medicul specialist.

De asemenea, Guvernul a decis ca, pentru situaţiile în care s-a stabilit aplicarea scenariului 2 sau 3, zilele libere plătite pentru părinţi se acordă numai după epuizarea opţiunilor prevăzute de reglementările legale în vigoare pentru desfăşurarea activităţii prin telemuncă sau muncă la domiciliu.

Potrivit legislaţiei în vigoare, părinţii care au copii de până la 12 ani ale căror creşe, grădiniţe sau şcoli se închid în urma restricţiilor autorităţilor beneficiază de zile libere plătite la valoarea a 75% din salariul brut, dar nu mai mult de 75% din câştigul salarial mediu brut.

Documentul adoptat de Guvern clarifică şi prevederea din Ordonanţa de Urgenţă nr. 132/2020 referitoare la sprijinul de 2.500 de lei acordat pentru salariaţii care au lucrat în telemuncă în perioada stării de urgenţă. În acest sens, ordonanţa de urgenţă de joi seara stabileşte că doar angajatorii care şi-au îndeplinit obligaţiile legale de modificare a raportului de muncă al salariatului şi au transmis datele în Registrul electronic de evidenţă a salariaţilor REVISAL vor putea obţine suma acordată pentru salariaţii care au lucrat în telemuncă.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te