Medicul Radu Țincu, despre legalizarea drogurilor ușoare. „În unele state au scăzut spitalizările”

DE Valeria Cupă | Actualizat: 20.04.2023 - 13:55
Radu Țincu, medic primar în cadrul secţiei de Terapie Intensivă - Toxicologie a Spitalului Clinic de Urgenţă Bucureşti Foto: captură Digi 24
Radu Țincu, medic primar în cadrul secţiei de Terapie Intensivă - Toxicologie a Spitalului Clinic de Urgenţă Bucureşti Foto: captură Digi 24
Captură de droguri DIICOT 2015 imagine cu rol ilustrativ Foto: INQUAM PHOTOS/Florin Cornel
Captură de droguri DIICOT 2015 imagine cu rol ilustrativ Foto: INQUAM PHOTOS/Florin Cornel

Drogurile de risc și mare risc au invadat România, țară care acum câțiva ani era doar ”de tranzit”. Acum, stupefiantele au ajuns până și în școli. Medicul toxicolog Radu Țincu a vorbit la Newsweek despre legalizarea acestora.

SHARE

Tot mai mulți tineri din România ajung la spital după intoxicații grave cu droguri. Unii le consumă chiar și în școli. Procurorii DIICOT și Poliția au spart recent grupări impresionante de traficanți și consumatori în rândul cărora se aflau elevi și studenți. 

Dar mai grav decât faptul că la noi în țară consumul este ilegal, este că multe astfel de substanțe stupefiante sunt atât de toxice încât ucid oameni. 

Citește și: Cartelul drogurilor din licee: Traficanți cu părinți la MAE, Guvern și DNA. Eleve leșinate în baie

În mai multe țări din întreaga lume a fost dezincriminat consumul de droguri într-o anumită măsură, inclusiv în Portugalia, Olanda, Cehia și urmează Germania. În SUA, consumul de marijuana este legal în unele state, dar este în continuare scos în afara legii la nivel federal.

Cât de pregătită este România să legalizeze droguri

Consultat de Newsweek, dr. Radu Țincu, medic primar în cadrul secţiei de Terapie Intensivă - Toxicologie a Spitalului Clinic de Urgenţă Bucureşti, este de părere că în România, în primul rând ar fi nevoie mai întâi de o educație sanitară solidă, de o informare susținută a populației despre ce înseamnă consumul, ce conțin drogurile.

Astfel că, în acest moment, scenariul legalizării drogurilor acum nu prea poate fi luat în calcul.

”Depinde de cât de mult se va investi în educația populației. La acest moment, pe această percepție socială, pe acest deficit de educație medicală, legalizarea ar crea foarte multe probleme și ar crește consumul și ar crește spitalizările. 

E nevoie de câțiva ani în care să avem astfel de mesaje, să avem o educație sanitară în școli, astfel încât, dacă se vor legaliza vreodată aceste substanțe, să ne asigurăm că populația a înțeles cu exactitate atât efectele și, mai ales, cum să se protejeze, să nu dezvolte toxicitate.

Citește și: EXCLUSIV Traficanți din 16 țări aduc tone de droguri în România. Există un specific pe regiuni

Sunt două exemple pe care vreau să vi le dau. Unul este în America.  În unele state s-au legalizat aceste droguri fără a avea o campanie de informare a populației sau programe de educație la școală și, după legalizare, numărul de spitalizări cauzate de substanțe supefiante a crescut semnificativ.

Și avem Olanda care a legalizat marijuana, spre exemplu, dar a făcut un program social de informare extrem de bine structurat timp de câțiva ani de zile și, în momentul în care au făcut această legalizare, numărul de spitalizări nu a crescut, ceea ce arată importanța informației medicale și modul în care această informație schimbă percepția populației asupra unei probleme”, a spus medicul.

Dr. Radu Țincu

Mulți tineri din România ajung la spital din cauza drogurilor

Dr. Radu Țincu a mai explicat că tot mai mulți tineri ajung la terapie intensivă din cauza intoxicațiilor cu droguri și că în unele cazuri, tinerii, în special cei care consumă etnobotanice, ajung încătușați la unitățile medicale pentru că nu mai pot fi stăpâniți.

Citește și: Traficul de droguri în școlile românești distruge vieți: "Mulți tineri ajung la spital încătușați"

”Aceste substanțe de sinteză au efecte mult mai brutale, mult mai severe asupra sistemului nervos central, comparativ cu cele de origine naturală. Nu că acelea nu ar putea fi nocive, însă primele au un grad de toxicitate mai mare. 

Ce mai e de spus la acest tip de substanțe este că ele produc de foarte multe ori tulburări psihotice. Asta înseamnă o tulburare psihiatrică cu delir, halucinații, agresivitate, stări de agitație psihomotorie, confuzie, dezorientare.

Mulți dintre acești tineri ajung la spital, de cele mai multe ori încătușați de poliție pentru că nu pot fi stăpâniți în această reacție exagerată pe care aceste substanțe o au la nivelul creierului”, a mai punctat medicul. 

Ce s-a întâmplat în țările care au dezincriminat consumul de droguri

Portugalia a dezincriminat consumul de droguri pentru uz personal în 2001. A reușit performanța de a reduce sub 20 cazurile de infectare cu HIV relaționate cu consumul de droguri. A deschis prima unitate mobilă de injectare supravegheată, conform infosanatate.

Germania ar putea fi la câteva săptămâni distanţă de introducerea în Parlament a unui proiect de lege pentru legalizarea canabisului, în cadrul unor reforme ample care ar da undă verde consumului şi vânzării drogului în cea mai mare economie a Europei, transmite News.ro.

Citește și: Semnele care îl dau de gol pe adolescentul care consumă droguri. ”Un fenomen scăpat de sub control”

Guvernul a publicat proiecte de propuneri pentru legalizarea canabisului consumat de adulţi în octombrie, despre care a spus că vizează îmbunătăţirea sănătăţii publice.

În Cehia, produse din cânepă cum ar fi marihuana, haşişul şi uleiul de canabis se pot cumpăra de ani buni în farmacii. În 2023, Praga vrea să legalizeze aceste produse. În context, Cehia se va pune de acord cu Germania, scrie dw.com.

Dar, tot ce conţine mai mult de 1 la sută THC este în continuare interzis în Cehia.

Posesia a până la 10 grame de marihuana, haşiş sau ulei de cânepă constituie o contravenţie şi se sancţionează. Acelaşi lucru este valabil pentru cultivarea a până la 5 plante de canabis.

Amenda pentru astfel de contravenţii este de până la 500 de euro. În fiecare an sunt amendaţi pentru asta 20.000 de cehi. Tot ce depăşeşte 10 grame sau cinci plante este delict penal care se pedepseşte cu până la cinci ani închisoare. În prezent câteva sute de cehi ispăşesc o astfel de pedeapsă.

Citește și: Trafic de droguri în două școli renumite din București. Dealeri și consumatori, în rândul elevilor

Olanda este celebră în toată lumea, mai ales pentru fumătorii de marijuana. Aici poţi achiziţiona legal până la cinci grame de "iarbă" din cafenelele autorizate. scrie DW.com.

Cercetările arată că adolescenţii olandezi fumează joint-uri mai rar decât colegii lor englezi, francezi sau americani. În ciuda accesibilităţii drogurilor, un studiu realizat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii indică faptul că 28% dintre adolescenţii olandezi au încercat un joint, în vreme ce americanii au declarat în proporţie de 41% că au fumat "iarbă".

Cum luptă UE împotriva traficului ilicit de droguri

Pentru a reduce oferta de droguri și a combate criminalitatea legată de droguri, UE trebuie să își consolideze mijloacele de securitate.

Printre măsurile din acest domeniu se numără prevenirea, descurajarea și perturbarea criminalității legate de droguri, prin cooperare judiciară și în domeniul asigurării respectării legii, date operative, interzicere, confiscarea activelor provenite din săvârșirea de infracțiuni, anchete și gestionarea frontierelor.

Astfel de măsuri pot contribui la abordarea evoluțiilor problematice de pe piețele europene ale drogurilor, se arată pe pagina Consiliului European

Citește și: A fost închisă cea mai mare piață de droguri online. Gruparea ”Iarbă dulce” avea 11.000 de membri

Acestea sunt caracterizate de o disponibilitate ridicată a diferitelor tipuri de droguri, de confiscări tot mai importante, de utilizarea tot mai frecventă a violenței și de profituri uriașe, precum și de utilizarea platformelor de comunicare socială, a aplicațiilor, a Internetului și darknetului pentru traficul de droguri ilicite.

Aceste evoluții nu s-au atenuat în timpul crizei provocate de pandemia de COVID-19. Dimpotrivă, au cunoscut o creștere.

Citește și: Droguri periculoase luate pe criptomonede din Olanda, vândute în licee. Un tânăr și-a ucis tatăl

Combaterea traficului de droguri este una dintre prioritățile Platformei multidisciplinare europene împotriva amenințărilor infracționale (EMPACT), o inițiativă de securitate impulsionată de statele membre ale UE pentru a identifica și a aborda amenințările reprezentate de criminalitatea internațională organizată, precum și pentru a le acorda prioritate.

Recent, în România au fost sparte mai multe rețele de traficanți de droguri. Multe dintre tranzacții se stabileau online. O parte din droguri a ajuns în școli.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te