Scandalul „taliban=ortodox”: Adrian Papahagi îl dă în judecată pe Gelu Duminică. Poziția BOR

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 19.08.2021 - 23:50
Scandalul „taliban=ortodox”. Adrian Papahagi îl dă în judecată pe Gelu Duminică. Poziția BOR. Foto Pixabay

Un nou scandal marchează lumea intelectuală românească: sociologul Gelu Duminică a stârnit o adevărată furtună pe Facebook când i-a comparat pe ortodocși români, în special politicienii, cu talibanii din Afganistan. 

SHARE

Sociologul Gelu Duminică a stârnit o adevărată furtună pe Facebook când i-a comparat pe ortodocși români, în special politicienii, cu talibanii din Afganistan. 

„Pentru cine nu ştie, agenda publică talibană din Afganistan include: interzicerea avortului; eliminarea oricărei separaţii între religie şi stat; condamnarea relaţiilor homosexuale; asumarea studierii religiei în şcoli ca materie principală;  susţinerea tezei că evidenţele ştiinţifice trebuie să fie ignorate în fata credinţelor religioase.

Vă rog să înlocuiţi «musulmani» cu «ortodocşi» (a se înţelege politicienii care se pretind religioşi) şi să vă gândiţi la ce se întâmplă, aici, la noi, în România. Şi să-mi explicaţi şi mie cum Dumnezeu văd că unii critică fix ceea ce susţin că e bine să facem în România”, a scris Gelu Duminică. 

Întrebat la cine se referă, sociologul a dat ca exemplu și câteva nume. 

„Că tot văd consideraţiuni care spun că postarea (adaptată după o postare similară din SUA) ar fi un atac la ortodoxie: nu, atac doar fariseimul liderilor politici români care, folosindu-se de ceea ce înţeleg din religia creştină, promovează o agendă similară, fiind acum îngroziţi de agenda talibană.

CPF, Becali, Capsali, Papahagi, Neamţu şi mulţi alţii poarta doar alt nume în Afganistan. În rest, aceleaşi idei, ceva mai europenizate, ce-i drept. Da, şi acolo, ai lor sunt la putere. 

Sper doar să înţelegem pericolele de lângă noi...”, a scris universitarul bucureștean. 

Citește și: VIDEO Disperare, pe aeroportul din Kabul: mii de afgani, blocați între talibani și americani

Papahagi: Pentru această calomnie, îl voi da în judecată

Nominalizarea sa printre „talibanii ordocși” l-a scandalizat pe Adrian Papahagi, intelectual cu poziții conservatoare cunoscute. 

„Pentru această calomnie, îl voi da în judecată pe individul numit Gelu Duminică. Că individul Duminică este incult, e problema lui. Incultura nu justifică însă calomnia.

Individul Duminică va trebui să justifice la tribunal comparația dintre un intelectual creștin-democrat, care a avut o activitate politică documentat democrată între 2012-2015, și ale cărui scrieri sunt publice, și o mișcare islamistă criminală, ale cărei crime sunt la fel de documentabile”, a scris, în replică, Adrian Papahagi. 
 
Profesorul universitar clujean i-a cerut sociologului să găsească unde a susținut cereri de interzicere a avortului.
 
„Dezaprob profund practica avortului, dar nu am cerut nicăieri niciodată interzicerea ei. Chiar și dacă aș fi făcut-o, nu puteam fi comparat cu niște ucigași”, a menționat acesta. 
 
De asemenea, universitarul a menționat că nu a cerut niciodată eliminarea separației stat/Biserică sau condamnarea relațiilor homosexuale.
 
„Am susținut în spațiul public păstrarea în coordonatele tradiționale a instituției căsătoriei, am deplâns ideologizarea marxistă a sexului și mi-am exprimat rezerva față de ideologia genderistă. Niciodată, niciunde, în scris sau oral, nu am cerut condamnarea relațiilor homosexuale.
 
Da, sunt pentru predarea religiei în școli ca până acum. Ce-i aia materie principală? Româna, matematica, fiindcă au 5 ore? Religia e oricum opțională. Oricum, nu văd în ce fel a susține predarea religiei creștine în școala românească te transformă în criminal.
 
Mai mult decât calomnia la adresa mea, pentru care numitul Duminică va răspunde în justiție, aștept ca nenumărați creștin ortodocși, precum și reprezentanții BOR să sesizeze CNCD (eu cred că CNCD nu ar trebui să existe, deci nu mă voi adresa niciodată acestui for). Există însă precedentul lui Caramitru Jr., care compara ortodoxia cu ISIS.
 
Toleranța mea la ticăloșie și calomnie are limite. La fel, cred, creștinii din România s-au săturat de batjocură și îi invit să acționeze în justiție de fiecare dată când sunt calomniați colectiv sau individual pentru credința lor”, a insistat Adrian Papahagi.
 
 

Vasile Bănescu: Oameni pe a căror implicare fără scrupule s-a edificat cândva socialismul

 
Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a intervenit în dispută cu un mesaj în care condamnă comparația dintre talibanii din Afganistan și ortodocși și afirmă că este opera unor „neisprăviți”. 
 
„În peisajul pestriț al bâlciului deșertăciunilor virtuale de la noi este, desigur, mare aglomerație, dar loc pentru oricine. Mai ales pentru neisprăviții cu mult timp liber și nu doar în zi de duminică.

Stridența, vulgaritatea și enormitatea unor mesaje expectorate de acești oameni mici în largul spațiului public sunt direct proporționale cu gradul lor de incultură, impostură și ideologizare care, toate, dăunează grav sănătății dialogului și organismului comunitar.

Unii dintre inepții emitenți ai unor mesaje ofensatoare la adresa comunității creștine majoritare, din care se laudă că fac parte, la adresa Bisericii Ortodoxe, criticată pentru fidelitatea ei față de litera & spiritul Evangheliei și suspectată în mod tâmp de «talibanism», dar și la adresa unor reale personalități publice ale culturii române (precum savantul european Adrian Papahagi, sau eruditul teolog și scriitor Mihail Neamțu), calomniate din cauza poziționării ferme față de firesc și valori umane validate de istorie, asemenea inși cu vocația anonimatului perfect și care în absența mass-media românești chiar ar fi reușit să și-o împlinească, asemenea personaje grotești ajung să fie invitate în emisiuni tv, să fie tratate ca și cum ar exista profesional sau cultural, ca și cum ar avea vreodată ceva de spus, deși absolut nimic în afara stridentei apartenențe ideologice nu-i recomandă”, a scris Vasile Bănescu.

Citește și: Unde este armata afgană. Interviu cu un militar american, fost combatant în Afganistan

Acesta susține că partenența entuziastă la ideologia vremii e instrumentul de parvenire socială pentru acest gen de oameni, experți în teoria nimicului absolut.

„Oameni pe a căror implicare fără scrupule s-a edificat cândva socialismul, care detesta exact aceleași lucruri denunțate azi de ideologii lui metamorfozați în activiști civici cu aere universitare: trezvia morală, excelența profesională, fidelitatea față de valorile nenegociabile ale creștinismului, rezistența la spălare pe creier prin politici egalitariste sau, mai recent, rezistența la acceptarea aberației transgenderiste și a sexualizării minții copiilor în școală.

Asemenea personaje care într-o societate sănătoasă axiologic nu ar deveni niciodată vizibile, voci afirmate exclusiv prin activism ideologic setat să bruieze spațiul dialogului public cu teme din agenda progresismului cristofob și lgbt-ist alergic la ordinea morală a firescului, acești ipochimeni obraznici devin prezențe publice cu adevărat toxice pe măsură ce ramificata lor impostură e validată mediatic și mesajul lor agramat & otrăvit e preluat ca reper de discuție.

Acești omeni care se vor face mereu de râs certându-se cu realitatea, cu adevărul obiectiv, cu tradiția culturală și religioasă, cu Biserica, nu merită doar o terapeutică ironie trecătoare, ci și compătimirea noastră constantă. Sunt atât de singuri în prizonieratul minciunii lor!”, a afirmat Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te