Oana Lazăr, jurnalistă care lucrează la TVR Iași de peste două decenii, îl acuză pe directorul studiolui regional al televiziunii publice că, la aniversarea de 30 de ani a instituției, vorbește în emisiuni și articole de presă doar despre el însuși și mărețele sale înfăptuiri.
„A publicat 5 volume, după cum aflăm din articolul din „Evenimentul” (4 noiembrie 2021), un interviu-monument personal, cu ocazia a 30 de ani de la înființarea TVR Iași. 5 volume de autor, spune Arhire, dar nouă, subalternilor săi, ne trimite texte cu teribile greșeli de exprimare și de scriere în limba română.
«Cine are o ideie (sic!) bună, să mi-o trimită pe mail», ne scrie jurnalistul Vasile Arhire, mereu greșit, cu doi de «i» în cuvântul idee. E gluma noastră preferată în redacție, și el știe. Nu știm ce greșeli de ortografie conțin informările la Securitate ale lui Vasile Arhire, racolat de servicii de la 17 ani și devenit informator chiar de pe băncile liceului, dar știm că presa a consemnat faptele cu documente, la momentul când parte din arhivele Securității au fost disponibile.
A curs un pic de cerneală în presa locală despre informatorul Vasile Arhire, cel care purta numele de cod «Dănuț». (vezi https://www.ziaruldeiasi.ro/local/vasile-arhire-lucian-vasiliu-si-vasile-etcu-au-semnat-angajamente-la-securitate~ni5sku și https://adevarul.ro/locale/iasi/oamenii-linie-vietii-publice-dat-mana-securitatea-iasi-1_512dc1a900f5182b85ac41d2/index.html)
Este el. Același Vasile Arhire, cel care și-a turnat colegii de clasă și profesorii, în liceu, apoi colegii din Radio Iași, unde, prin ce minune securistică?, devenise colaborator precoce, l’enfant prodige, chiar înainte de 20 de ani. Talentul, desigur, și brațul influent și lung al Securității l-au propulsat în redacțiile Radio Iași, pentru o renovare utecistă cu «tinere condeie (aici punem «i», Vasile!). Era nevoie în anii ’80, în diversele redacții ieșene, de «cadre inimoase și entuziaste» care să delaționeze fără crâcnire. Deloc uimitor, acestea erau timpurile. Nici un tânăr, oricât de talentat, genial să fi fost, nu căpăta microfonul Radioului Public în anii optzeci, decât dacă făcea parte din sistemul de informații al Securității. Pare de necrezut? Nu, prieteni, este chiar așa, amintiți-vă timpurile în care am trăit”, scrie Oana Lazăr.
Citește și: Omicron amână finala Cupei României la rugby. Echipa CSM Baia Mare, evacuată din Africa de Sud
Cărțile directorului, promovate intens la TVR Iași
Jurnalista afirmă că Vasile Arhire intervine editorial în emisiunile TVR Iași, de aceea a confiscat emisiunile difuzate pe postul național TVR3, în fiecare miercuri, cu scopul promovării unor persoane apropiate (sau agreate) sau care îi pot aduce lui însuși anumite avantaje.
„Ori ca plată pentru mai vechi datorii. Dacă nu este chiar el realizatorul acelor emisiuni, are locotenenți care execută subiectele propuse de el: multe dintre reportaje/emisiuni sunt realizate cu persoane din lumea afacerilor, personaje asupra cărora planează dubii de moralitate, dar care se află în poziții posibil ajutătoare interesului său, eventual funcții politice în partidele la putere în momentul respectiv. Caragiale ar spune: «în toate Camerele, cu toate partidele, ca românul imparţial».
De exemplu: dacă un anume șef de de editură apare foarte des la televizor (adică o frecvență bimensuală) e posibil ca în scurtă vreme să avem o lansare de carte Vasile Arhire la acea editură, eveniment promovat in extenso prin știri și reportaje, tot la TVR Iași, cu tot cu șeful de editură, la braț. Do ut des.
Toate persoanele cu care colaborează Vasile Arhire, pe diverse paliere, devin apoi invitați în emisiuni. Sau viceversa (tot Caragiale, ce să fac?). Astfel TVR Iași devine locul în care aceste personaje se promovează ca imagine, declinînd pe post o publicitate nemascată.
Pe de altă parte, sunt oprite de la difuzare, eludate, pasate, uitate – toate știrile incomode care îi vizează pe prietenii săi (afaceriști, șefi de restaurante și de ferme avicole, uneori și interlopi, directori ai diferitelor instituții din regiunea Moldovei, politicieni controversați dar și oameni din registrul mai mult sau mai puțin cultural al regiunii.)
«Mai bine să nu supărăm, poate mai avem nevoie de omul ăsta», ne spune, «hai să fim prudenți», «să mai așteptăm, să nu ne băgăm, suntem post public» - asta auzim în redacție de 15 ani de când Vasile Arhire are putere decizională în TVR Iași. În ritmul trepidant al evenimentelor, știm bine că orice întârziere a difuzării pe post a unei știri este moartea însăși a respectivei știri. Deci, batista pe țambal la TVR Iași, cum se spune”, acuză Oana Lazăru.
Citește și: Cîmpeanu: Directorul școlii, responsabil cu asamblarea testelor de salivă. Când intervin părinții
Vasile Arhire se confundă cu sigla
Jurnalista susține că picătura care a umplut paharul răbdării sale este faptul că Vasile Arhire ar fi confiscat aniversarea a 30 de ani de la prima emisiune TVR IAȘI.
„Pur și simplu nu mai fost vorba despre TVR IAȘI, ci despre el însuși. De sus până jos, de la primul – la ultimul rând. Citiți articolul în care se laudă el însuși pe sine, numărîndu-și articolele de presă. Ah, dacă nu-s chiar 4.000 de articole, sau dac-or fi mai multe, ce ne facem? Putem contesta?
Ba. Este clar că nu le putem nici măcar număra, cum nu putem număra nici anii de când el «conduce destinele» TVR Iasi. Vasile Arhire se confundă cu sigla. «E-n tot și e-n toate», vorba aia dintr-o veche poezie despre Partidul Comunist. Când trimite echipa de filmare la vreun eveniment banal sau mediocru, avem parte de următorul dialog absurd, mereu reiterat:
- Sunteți de la domnu’Arhire?
- Nu, suntem de la TVR Iași.
- A, deci v-a trimis domnu’Vasile? etc, etc.
(...) Cu ocazia aniversării noastre circulă în media un clip aniversar pe un text absurd, într-o apoape limbă română cu multe defecte. Difuzarea acestui clip nefericit face numai deservicii TVR Iași. Clipul a fost realizat «în familie», prin aceeași modalitate de lucru: ideile nu sunt discutate în colectivul de realizatori, șeful nu cere părerea redacției noastre de creativi.
El nu se sfătuiește cu nimeni, el decide. Iar rezultatul este, cel puțin în privința clipului aniversar menționat – un fiasco total. Deciziile sale editoriale se impun, nu se discută. Iar limba română e insultată cu concursul tuturor celor care au fost obligați să rostească un text fără putere, un șir de formulări inepte, neromânești.
E greu cu limba română, noi știm. Lucrăm cu limba română zi de zi. Dar când pe ecranul TVR Iași apare scris «încondeierea oălor», sub semnătura lui Vasile Arhire (care spune că ortografia greșită mai sus încondeiată este, de fapt, o variantă acceptată de academicieni), ce să faci? Să râzi, să plângi, să mori, să pleci la pensie. Sau în Patagonia...”, a acuzat Oana Lazăr.