Scandal în Sănătate, după moartea asistentei din Botoșani infectate cu Covid-19. Decizia lui Tătaru

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 26.05.2020 - 22:41

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a cerut reevaluarea decesului asistentei din Botoșani, care a fost infectată cu COVID-19 (cazul 1178), și a murit după ce a fost declarată vindecată, au transmis reprezentanții Grupului de Comunicare Strategică.

SHARE

Sindicatul „Solidaritatea sanitară” din Botoşani a solicitat, marți, Institutului Naţional de Sănătate Publică şi Direcţiei de Sănătate Publică să reanalizeze codul de deces al asistentei medicale care a murit sâmbătă în spital la Iaşi, după ce a contractat noul coronavirus.

Institutul Național de Sănătate Publică anunțase, luni, că decesul asistentei medicale din Botoșani, în vârstă de 45 de ani și care nu avea alte afecțiuni, nu mai este atribuit Covid-19.

Preşedintele Sindicatului „Solidaritatea sanitară”, Daniel Bulboacă, s-a arătat revoltat de faptul că INSP a revenit şi a modificat, luni, cauza decesului în cazul asistentei Lenuţa Buta, „deoarece cazul a fost declarat vindecat cu două teste negative”, relatează Agerpres.

El susţine că, atâta timp cât cadrul medical de la Secţia de boli infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă „Mavromati” a stat timp de o lună la terapie intensivă ca urmare a stării grave generate de contractarea COVID-19, nu se poate ca autorităţile sanitare să susţină că decesul nu a survenit din cauza acestui virus.

„Noi avem obligaţia, cel puţin morală, să îi facem dreptate colegei noastre. Vom face toate demersurile pentru a modifica reclasificarea cauzelor decesului, aşa cum este şi pe certificatul de deces. COVID-19 este una din cauzele decesului.

Nici nu a avut perioada completă din momentul în care a avut ultimul test negativ până la vindecarea bolii, aşa cum este în definiţia din caz. În opinia noastră, nu ştiu cum au gândit autorităţile. Suntem revoltaţi. E puţin spus că suntem revoltaţi. Doar în ipoteza în care încearcă să nu plătească pensia de urmaş băiatului colegei noastre decedate”, a afirmat Bulboacă.

La rândul său, şefa Secţiei de boli infecţioase, Valentina Morcov, susţine că este nedrept ca decesul asistentei să fie pus pe seama altei boli decât coronavirus.

„Pacientul nu s-a externat la domiciliu vindecat şi a murit după aceea. A murit la câteva zile de la negativare, dar încă era internat în spital şi a murit din cauza afectării pulmonare în infecţia cu coronavirus”, a declarat Valentina Morcov, conform G4Media

Institutul Național de Sănătate Publică a anunțat, luni, că decesul asistentei medicale din Botoșani, în vârstă de 45 de ani și care nu avea alte afecțiuni, nu mai este atribuit Covid-19. Instituția precizează că DSP Botoșani a descoperit astăzi, la două zile de la decesul asistentei, un al doilea test negativ la coronavirus al femeii.

„INSP a revenit și a înlocuit decesul 1178 deoarece cazul alocat a fost declarat vindecat cu 2 teste negative (al doilea test negativ a fost descoperit astăzi de către DSP Botoșani), prin urmare codul de deces s-a realocat”, a anunțat luni Ministerul Sănătății.

„Conform INSP, cazul de la 1.178 era cazul asistentei medicale care nu întrunește definiția de caz a unui deces cu infectare cu noul coronavirus”, a mai precizat sursa citată.

Este vorba despre o asistentă din Botoşani care a ajutat mai mulţi pacienţi să se vindece de coronavirus.

În urmă cu câteva săptâmâni, asistenta s-a infectat cu coronavirus. Pentru că starea sa de sănătate s-a înrăutăţit, asistenta a fost transferată la Iaşi şi internată pe secţia Reanimare a Spitalului de Boli Infecţioase, unde, în pofida eforturilor medicilor, a decedat.

„A fost o internare lungă în Terapie Intensivă, de aproape două săptămâni, a urmat tratamentul cu Remdesivir, a avut două rezultate negative la testul pentru SARS-CoV-2. 

Nu avea comorbidităţi care să determine o atât de mare imunodepresie sau afectare anterioară încât să putem spune că a avut un teren la care să ne facă să ne gândim că ar putea prezenta o formă atât de gravă. Ea, de la început, a fost internată la Terapie Intensivă”, a declarat, la Digi24, Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.