Scandal în Parlament pe pensiile speciale ale parlamentarilor. Propunerea USR, respinsă

DE Andrei Vasilescu | 18.06.2020 - 15:01

Senatorii şi deputaţii au respins, joi, cu 276 de voturi, propunerea USR de scoatere de pe ordinea de zi a proiectului pensiilor speciale, reintrodus pe ordinea de zi după decizia Birourilor permanente reunite ale Parlamentului.

SHARE

Plenul Camerei Deputaţilor a dat, miercuri, vot favorabil proiectului de lege pentru modificarea şi completarea Legii 227/2015 privind Codul fiscal, care are ca obiect de reglementare instituirea unei taxe pe veniturile şi indemnizaţiile pentru limită de vârstă.

Însă, Birourile Permanente reunite ale Paramentului au hotărât joi, să introducă în dezbaterea ședinței comune pentru a fi votat din nou, proiectul care impozitează pensiile speciale cu până la 85%, în această categorie intrând și pensiile parlamentarilor. PSD, PNL, PRO România și UDMR susțin că este necesară o modificare a statutului parlamentarilor, în timp ce USR a acuzat că este o procedură neconstituțională.

Senatorul USR George-Edward Dircă a susţinut scoaterea proiectului de la punctul 8 de pe ordinea de zi, apreciind ca se creează un precedent periculos.

"Ni se cere astăzi să votăm un raport asupra modificării Codului fiscal, lege care a fost adoptată ieri şi la care procedura s-a încheiat. (...) În condiţiile în care Camera decizională a decis, prin vot, asupra proiectului, reluarea discuţiilor cu încălcarea Constituţiei duce la declararea neconstituţională a legii în ansamblu. (...) Dacă noi vom relua astăzi dezbaterile pe un proiect de lege adoptat ieri decizional, vulnerabilizăm acest proiect de lege. (...) Haideţi să nu-l vulnerabilizăm. Să scoatem punctul 8 de pe ordinea de zi", a adăugat Dircă.

Liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, a reamintit că este nevoie de un plen reunit pentru a vota acel articol care face referire la parlamentari, ale căror pensii să fie impozitate după acelaşi principiu.

"Ce face USR, după ce a votat ieri şi în Comisia de statut acest proiect, vine şi ne cere retragerea de pe ordinea de zi a proiectului prin care cerem impozitarea pensiilor parlamentarilor. V-aţi răzgândit? Vă tremură genunchi?", a spus Simonis.

Deputatul USR Ionuţ Moşteanu a arătat că joi Birourile permanente reunite nu au inclus pe ordinea de zi a plenului Parlamentului proiectul USR de eliminare a pensiilor speciale ale deputaţilor şi senatorilor.

"Astăzi, toate partidele, cu excepţia USR, au votat scoaterea acestui proiect pentru că vor să-si păstreze privilegiile. (...) USR nu va lua parte la această mascaradă", a susţinut el.

Liderul deputaţilor PNL, Florin Roman, a arătat că "USR nu înţelege ce a votat ieri".

"Pentru prima dată am ajuns la un consens. (...) Vorbim despre ipocrizie şi despre populism, despre dezinformare. Dumneavoastră (USR - n.r.) vreţi de fapt ca pensiile speciale să rămână", a adăugat Roman.

"Ce facem astăzi pune din nou nişte cârlige de care se agaţă CCR. (...) Ce şmecherie este asta, adoptăm prevederile articolului. Unde în Constituţie scrie că Parlamentul adoptă prevederi? Aceasta este o şmecherie, pentru că, dacă spuneam "prin lege", se făcea un paralelism cu legea adoptată ieri. Prin demersul de astăzi şi dumneavoastră vă asiguraţi că proiectul de ieri devine neconstituţional - aceasta este adevărata miză", a replicat liderul USR, deputatul Dan Barna.

Proiectul a rămas pe ordinea de zi a Camerelor reunite ale Parlamentului de joi, figurând la acest punct "prevederile din Legea pentru completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal privind impozitarea pensiilor speciale".

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te