Șase semne ale unui AVC de care nu știai. Pierderea bruscă a memoriei, un semnal de alarmă

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 10.04.2023 - 19:14
Medici în Operație Imagine cu rol ilustrayiv Foto: Pixabay.com

Semnele unui Accident Vascular Cerebral AVC pot fi recunoscute în general. Sunt însă unele persoane care prezintă alte semne înainte să sufere un astfel de accident.

SHARE

De obicei, un accident vascular cerebral AVC vine după câteva semne distincte. La nivel internațional se folosește actonimul FAST pentru aceste simprome și se referă la Față (face), brațe (arms), speeck (vorbire- dificultatea de a vorbi) și Time (perioada scurtă în care trebuie să suni la urgențe).

Însă specialiștii spun că ar fi alte semne care nu ne dau de bănuit însă acestea fac parte tot din simptomatologia AVC.

Șase semne ale unui AVC de care nu știai. Pierderea bruscă a memoriei, un semnal de alarmă

Pacienții care se confruntă cu un accident vascular cerebral se pot confrunta cu ”fața căzută” pe o parte, nu pot ridica ambele brațe, nu vorbesc coerent. Timpul în care se apelează la medici este esențial pentru salvarea vieții. 

Acest lucru se datorează faptului că tratamentul imediat pentru un atac ischemic tranzitoriu (AIT) sau un accident vascular cerebral minor poate reduce substanțial riscul unui accident vascular cerebral major mult mai letal, scrie Dailymail.

Dar alte semne – la fel de frecvente – ale unui accident vascular cerebral care se profilează, nu sunt luate adesea în seamă, în ciuda faptului că unul din șapte pacienți cu AVC nu prezintă niciun simptom FAST.

Iată care sunt semnele suplimentare ale unui AVC pe care trebuie să le urmăriți:

  • Amorțeală bruscă pe o parte a corpului 

Amorțeala care afectează mâna, brațul, piciorul sau o parte a feței sunt foarte frecvente.

Simptomul se datorează adesea compresiei nervoase, mai ales dacă apare în timp ce stai sau întins, deoarece acest lucru poate pune presiune asupra nervilor, a declarat pentru MailOnline profesorul Martin Dennis, expert în medicina accidentului vascular cerebral la Universitatea din Edinburgh. 

Cu toate acestea, dacă apare amorțeală bruscă la nivelul feței și al brațului sau al brațului și piciorului, „în același timp”, acest lucru ar putea fi un motiv de îngrijorare.

Citește și: Inteligența artificială ajută la reducerea sechelelor după un accident vascular cerebral

Nu toată lumea va experimenta toate semnele de accident vascular cerebral. 

Dar dacă simțiți amorțeală alături de oricare dintre cei sub acronimul FAST, ar trebui căutat ajutor.  

  • Pierderea vederii la unul sau ambii ochi

Accidentul vascular cerebral poate provoca vedere încețoșată sau pierderea vederii la un ochi sau la ambii ochi. 

Cu toate acestea, acest simptom poate să nu fie la fel de bine recunoscut ca slăbiciunea facială. 

Acest lucru se întâmplă în ciuda unui studiu din 2017, publicat în jurnalul Stroke , care concluzionează că, dintre cei șapte bolnavi de accident vascular cerebral care nu prezintă simptome FAST, patru din 10 menționează problemele vizuale ca fiind unul dintre simptomele lor de accident vascular cerebral. 

„Pierderea vederii pe o parte sau vederea dublă care dispare atunci când închideți oricare dintre ochi sunt ambele simptome importante ale accidentului vascular cerebral”, a spus profesorul Dennis. 

Citește și: Momente de panică pentru o prezentatoare de știri din SUA. A făcut AVC în direct

  • Pierderea bruscă a memoriei   

Deși nu este un simptom al unui accident vascular cerebral în sine, cineva care pare să sufere de pierderi de memorie se poate confrunta cu afecțiunea care pune viața în pericol.

Confuzia și dificultățile de înțelegere a vorbirii sunt semne ale unui accident vascular cerebral, care pentru o persoană normală poate părea că cineva și-a pierdut memoria.

Prin urmare, pierderea bruscă a memoriei poate părea a fi un semn „rar” al unui accident vascular cerebral, potrivit profesorului Dennis. 

  • Vertij brusc 

Vertijul – senzația că tu sau mediul din jurul tău te învârtești – este un simptom cauzat de o serie de afecțiuni de sănătate.

Este adesea inofensiv și este semnul unei infecții a urechii sau al durerii de cap. 

Dar, atunci când este cuplat cu vedere dublă, slăbiciune sau stângăcie a membrelor și vorbire neclară, poate fi un semn al unui accident vascular cerebral.

  • O durere de cap bruscă, puternică

Deși este mai puțin frecventă, o durere de cap bruscă și severă poate indica semne ale unui accident vascular cerebral. 

Adesea asociat cu migrenele, ar putea, în unele cazuri mai rare, „să fie o caracteristică a unei sângerări subarahnoidiene sau intracerebrale”, a spus profesorul Dennis. 

O hemoragie subarahnoidiană, un tip mai puțin frecvent de accident vascular cerebral, sângerează în spațiul din jurul creierului. 

Această sângerare între straturile subțiri de țesut care acoperă creierul poate provoca adesea reacții adverse grave, inclusiv dizabilitate sau chiar se poate dovedi a fi fatală.  

  • Dificultate la inghitire 

Deși „foarte foarte rar este un semn al unui accident vascular cerebral în sine”, a avertizat profesorul James, dificultățile la înghițire ar trebui totuși luate în serios.

„Mâncarea sau, mai des, lichidele merg pe direcția greșită, determinând persoana să se sufoce”, pot indica că cineva se confruntă cu un accident vascular cerebral, a spus profesorul Dennis. 

Este „aproape întotdeauna asociat cu alte simptome de accident vascular cerebral, cum ar fi slăbiciune a membrelor sau a feței, sau probleme cu neclaritatea sau amestecul de vorbire”, a adăugat el.

Acest lucru este adesea asociat cu accidente vasculare cerebrale severe, conform Stroke Association. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te