Calendarul creștin-ortodox îi pomenește mâine, 27 mai, pe patru mari sfinți.
Sfântul Mărturisitor Ioan Rusul
Sfântul Mărturisitor Ioan Rusul s-a născut în jurul anului 1690, în Rusia. A fost luat prizonier de turci, în timpul războiului ruso-turc din anul 1711. A ajuns rob la un ofițer superior turc din Procopie, Asia Mică.
Avea grijă de animale, trăind și el în grajdul vitelor. Deși i s-a oferit o cameră apropiată de grajd, a continuat să doarmă alături de animale.
Se spune că, prin rugăciunile Sfântului Ioan Rusul, „grajdul se umplea de bună mireasmă”.
Sfântul a dus o viață smerită - dormea puțin, se ruga mult și se hrănea doar cu pâine și apă. În fiecare sâmbătă se împărtășea cu Sfintele Taine. A murit în anul 1730.
Moaștele sale au fost găsite după trei ani de la moartea sa, când Sfântul Ioan s-a arătat în vis preotului din sat.
În prezent, sfintele moaște ale Sfântului Ioan Rusul se află în localitatea Procopie din insula grecească Evvia, conform Agerpres, care citează sursele: vol. „Viețile Sfinților" și crestinortodox.ro.
Citește și: Ce este interzis să faci în ziua de vineri ca să nu ai ghinion. Tradiția respectată de femei
În 1832, Osman Pașa a jefuit biserica „Sfântul Gheorghe”. S-a răzbunat pe creștini, aruncând moaștele Sfântului Ioan Rusul în foc. Se zice că trupul sfântului s-a mișcat în flăcări și nu a ars.
Trupul sfântului s-a înnegrit, de la fum, negreală care este prezentă și în ziua de astăzi pe moaștele Sfântului Ioan Rusul, ca mărturie a ceea ce s-a întâmplat, conform crestinortodox.ro.
Minunea făcută de Sfântul Ioan Rusul
Se zice că, la un moment dat, stăpânul turc al Sfântului Ioan Rusul a plecat în pelerinaj în orașul Mecca. Soția stăpânului a făcut o masă, unde i-a invitat pe cei apropiați, rugându-se ca acesta să se întoarcă cu bine acasă.
Pe masă era și un pilaf care-i plăcea mult turcului, iar stăpâna lui Ioan i-a zis sfântului că soțul ei cu siguranță s-ar fi bucurat să guste din acea mâncare.
Sfântul Ioan a zis să i se dea o farfurie ca să i-o trimită stăpânului. Toți de la masă au râs, dar stăpâna i-a dat totuși farfuria cu pilaf, gândindu-se că o să o mănânce el sau o să i-o dea vreunui sărac.
Citește și: Ce să faci neapărat duminica dimineața pentru a avea noroc. Să fie încă întuneric afară
Sfântul a luat farfuria și s-a rugat, iar Dumnezeu l-a ascultat. Farfuria dispăruse. Sfântul s-a întors fericit, spunând de minunea ce tocmai se întâmplase, dar nimeni nu l-a crezut.
Când s-a întors acasă, stăpânul a zis că s-a întâmplat ceva extraordinar în ziua în care soția sa a organizat masa.
El găsise o farfurie cu pilaf în camera sa, pe vas fiind inscripționat numele său, neînțelegând cum a ajuns farfuria aceea la Mecca. Toți au fost șocați, iar soția i-a spus ce s-a întâmplat.
Vestea minunii făcute de Sfântul Ioan Rusul s-a răspândit repede, conform crestinortodox.ro.
Sfântul Mucenic Iuliu Veteranul
Sfântul Iuliu a fost omorât pe timpul persecuțiilor împotriva creștinilor, la ordinul împăratul roman Dioclețian (285-305), care a hotărât să fie îndepărtați din armată toți soldații creștini.
Citește și: Ce se întâmplă dacă lucrezi când e cruce neagră în calendar. Semnificația acestor sărbători
A făcut parte din legiunea romană din cetatea Durostorum, oraș din provincia Moesia Inferior (astăzi Silistra).
Sfântul Iuliu Veteranul a fost condamnat la moarte prin tăierea capului după ce a refuzat să aducă jertfă zeilor. A primit moarte martirică, în Durostorum, în 27 mai 298, conform Agerpres.
Sfântul Mucenic Terapont
Sfântul Terapont a fost arhiereu al Bisericii Sardelor. El a convertit mulți păgâni la creștinism, luminându-i cu Sfântul Botez. A fost prins de Iulian stăpânitorul, care l-a închis în temniță, unde a fost lăsat fără mâncare și fără apă.
Citește și: Legenda apei vindecătoare de la Mănăstirea Ghighiu cu hramul Izvorul Tămăduirii. Cum a fost găsită
A fost dus, apoi, în stăpânirea Traciei, la o cetate din Lidia, aproape de râul Ermia.
A fost înjunghiat pentru credința în Iisus Hristos (sursă: Vieţile Sfinţilor, conform Agerpres).