Salarii „exotice” la Primăria Iași: Cât câștigă directorii din instituție? Au și bonusuri „europene”

DE Alin Crișan | Actualizat: 22.05.2023 - 22:05
Primăria Iași - Foto: Arhivă

Salariul mediu net al unui director din Palatul Roznovanu ajunge la peste 2.400 euro în fiecare lună. Dintre cei 13 directori, şapte sunt femei, iar şase sunt bărbaţi.

SHARE

În continuarea campaniei „Cine conduce Iaşul?”, ZDI vă prezintă astăzi numele şi salariul fiecărui director din Primărie. Este vorba despre acei directori din aparatul de specialitate al primarului şi nu de şefi ai instituţiilor de sub autoritatea Consiliului Local (CL).

Cu toate că Primăria publică trimestrial situaţia salariilor din instituţie, centralizarea este una care nu permite aflarea cuantumului total al venitului net în cazul fiecărui angajat al municipalităţii. În schimb, cumulând date oficiale cu informaţii aflate pe surse, putem prezenta cu o marjă foarte mică de eroare salariul fiecărui director.

Principala diferenţă în cazul acestora vine în contextul „bonusului european”: salariul de bază este majorat cu un procent de până la 50% dacă directorul este implicat în proiecte europene, cu precizarea că sporul „se aplică proporţional cu timpul efectiv alocat activităţii pentru fiecare proiect”. 

ZDI a calculat salariile directorilor ţinând cont şi de ultima majorare, de 10,5%, care a avut loc săptămâna trecută, în contextul unei modificări legislative care a permis această creştere: austeritatea clamată de guvernarea PNL-PSD nu ţine pasul cu realităţile din teren.

Patru directori ar fi putea avea salarii mai mari ca primarul

Cel mai mare salariu net din Palatul Roznovanu îl încasează primarul Mihai Chirica: peste 15.000 lei, conform calculelor ZDI. Dar nu a fost mereu aşa: o schimbare legislativă de la finalul anului trecut a plafonat salariilor directorilor din subordinea directă a edilului-şef la venitul viceprimarului.

Cei doi „adjuncţi” ai primarului (Daniel Juravle şi Cezar Baciu) câştigă fiecare peste 13.400 lei, sumă în care am inclus şi bonusul aferent implicării în proiecte europene (25%), dar care nu cuprinde cele câteva sute de lei aferente normei de hrană sau vocherele de vacanţă.

Astfel, nici un director (sau alt angajat) din Primărie nu poate încasa, la acest moment, un salariu net mai mare decât al viceprimarului. Dacă nu ar fi existat această regulă, calculele ZDI arată că patru directori ar fi câştigat mai mult chiar şi faţă de primar.

În schimb, fiecare director încasează lunar cât viceprimarii, fiind vorba despre Cristina Oţeleanu (Direcţia Juridică), Ştefan Chirilă (Direcţia de Implementare a Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană), Cristina Bălan (Direcţia Fond Locativ) şi Carmen Cazuc (director economic al Finanţelor locale - DGEFPL). Toţi cei patru beneficiază de „bonusul european” maxim (50%), iar, în lipsa plafonării, ar fi câştigat mai mult ca primarul.

Pe lista directorilor care încasează sporul aferent proiectelor UE se mai numără doi directori: Beatrice Fotache (Direcţia Proiecte Europene) şi Aurora Pintilie (director în cadrul DGEFPL pe activitatea de taxe şi impozite locale).

Informaţiile ZDI sunt că sporul UE în cazul acestora este mai mic (20%) faţă de cel al celor patru directori anterior enumeraţi, astfel că salariul net al acestora ajunge la circa 13.000 lei/lună.

Cine sunt directorii fără sporul european

Ceilalţi şapte directori din Primărie câştigă fiecare o sumă de peste 10.700 lei, în condiţiile în care niciunul nu beneficiază de sporul aferent proiectelor UE, conform informaţiilor ZDI. Unul dintre ei este Vasile Tiron, care conduce Direcţia Relaţii Publice şi Transparenţă Decizională.

Chiar dacă încasează „doar” 10.700 lei, Tiron este unul dintre „privilegiaţii” administraţiei locale: el este considerat unul dintre cei mai apropiaţi colaboratori ai primarului, fiind „răsplătit”, de exemplu, cu funcţii remunerate în consilii de administraţie a instituţilor de sub autoritatea CL. Mai mult, Tiron încasează şi pensie, fiind colonel în rezervă, astfel că, lunar, îşi rotunjeşte substanţial venitul net.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te