S-a stins din viață Mihai Creangă, unul dintre autorii ziarului clandestin anti-Ceaușescu

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 27.12.2019 - 11:25

Mihai Creangă, unul dintre jurnaliști care s-au opus dictaturii comuniste tipărind un ziar clandestin împotriva lui Ceaușescu, a a decedat, miercuri, în ziua de Crăciun.

SHARE

Mihai Creangă (ziarist la România Pitorească), Anton Uncu (România Liberă), Petre Mihai Băcanu (România Liberă), Ștefan Niculescu Maier (inginer informatician la Institutul de Proiectării şi Automatizări) și tipograful Alexandru Chivoiu au format un grup de disidenți - grupul "Acțiunea R" (Acțiunea România) - care au scos un ziar clandestin, cules manual, cu litere de plumb sustrase din Combinatul „Casa Scânteii”, opunându-se astfel dictaturii comuniste și ceaușiste, amintește Universul.net

După ce au încercat mai multe variante tehnice au recurs la metoda culegerii manuale, cu litere de plumb sustrase din Combinatul „Casa Scânteii”.

Au fost toți arestați pe 25 ianuarie 1989 și au avut domiciliu forțat în diverse oraşe din ţară, după ce au fost trădați chiar de un membru al rețelei de distribuție a publicației, un doctor din Pitești.

După Revoluție, românii au aflat cine a scris fiecare dintre articolele publicate în ziar: Petre Mihai Băcanu – editorialul „Ce vrem noi”, Anton Uncu – „Am crezut”, Mihai Creangă – „Am ales România”, iar Ștefan Niculescu-Maier, „Trandafirii nu trăiesc în pustiu”.

„Uniţi-vă, români! Pentru ca toate sărbătorile să fie ale noastre şi nu o tămâiere ridicolă a unui ins ridicol. În toată presa noastră de azi nu mai răzbate nici măcar umbra unei opinii care să reflecte tristele realităţi ale ţării – am ales această cale spre adevăr. Citiţi şi răspândiţi <ROMÂNIA>”, scria Mihai Creangă în „Am ales România”.

Din mărturiile lui Mihai Creangă:

Am stat în arestul Securităţii – Direcţia a 6-a cercetări penale – 93 de zile şi a urmat un domiciliu obligatoriu la Târgu Jiu, din care am scăpat după 22 decembrie 1989. Aici (la Sighet, n.r.) sunt oameni care au stat ani grei în puşcărie şi în condiţii infinit mai dure decât cele în care am stat noi. Aş zice că, prin comparaţie, detenţia noastră a fost ca într-un hotel de lux.

Bineînţeles, nici o clipă nu mi-am mai văzut colegii, nu aveam, evident, nici o ştire din afară şi eram fiecare în celulă separată. Eu am avut norocul ca fereastra de la celula mea să dea spre o aripă de la Patriarhie – era postul Crăciunului, fiind încă iarnă întunericul cădea destul de devreme şi vedeam mereu aprinsă o luminiţă acolo, până trebuia să trag obloanele. Ştiam că mă rog lui Dumnezeu şi că am un semn prin acea luminiţă, pe care o vedeam noaptea.

Ancheta. Am avut doi anchetatori: unul juca rolul anchetatorului „rău”, celălalt al anchetatorului „bun”; era clar că erau roluri, pentru că se urmărea, ca şi prin tortură, de data asta cu metode bine puse la punct, ruperea personalităţii. Şi atunci, erai ca într-un duş cald-rece. Tot timpul se intersectau. Erai împins, prin întrebările lor, să-ţi imaginezi felurite scenarii pe care merge ancheta.

Crezul său profesional: „ZIARUL nu este o marfă. Nu se negociază.”

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te