Rusaliile, sărbătoarea care încheie ciclul pascal. Tradițiile și superstițiile românilor

DE Florentina Enache | Actualizat: 21.06.2024 - 16:15
Rusaliile, sărbătoarea care încheie ciclul pascal. Tradițiile și superstițiile românilor - Foto: INQUAM PHOTOS / Bogdan Danescu

Rusaliile sunt sărbătorite, anul acesta, pe 23 și 24 iunie. Ele încheie ciclul pascal și sunt prăznuite la 50 de zile de la Paște. Ce tradiții și superstiții au românii în această zi?

SHARE

Rusaliile sunt sărbătorite, anul acesta, pe 23 și 24 iunie, ele având dată mobilă în calendarul creștin ortodox și încheind ciclul pascal.

De Rusalii se prăznuiește Pogorârea Sfântului Duh, la cincizeci de zile de la Învierea Domnului, de aici și cealaltă denumire a sărbătorii, Cincizecime, și la zece zile de la Înălțare.

A fost numită „Rusalii” de la sărbătoarea trandafirilor din lumea romană, „Rosalia”, consacrată cultului morților, scrie crestinortodox.ro.

Citește și: Pleci cu trenul în vacanță de Rusalii? Va avea întârziere mare. CFR reduce viteza din cauza căldurii

Nu este o coincidență că sâmbăta dinaintea Rusaliilor sunt pomeniți morții, sărbătoare cunoscută sub numele de Moșii de vară.

Rusaliile sunt una dintre cele importante sărbători din calendarul creștin ortodox. În această zi se prăznuiește Pogorârea Sfântului Duh peste Sfinţii Apostoli și întemeierea la Ierusalim a Bisericii lui Hristos. După acest eveniment, apostolii lui Hristos au început propovăduirea Evangheliei.

Citește și: Noaptea de Sânziene, când se deschid Cerurile. Tradițiile și superstițiile românilor pe 24 iunie

A doua zi de Rusalii este consacrată prăznuirii Sfintei Treimi. Începând cu anul 2008, prima și a doua zi de Rusalii au fost declarate zile libere, în România.

Tradițiii și superstiții de Rusalii

Rusaliile sunt o sărbătoare cu multe tradiții și superstiții la români. Înaintea Rusaliilor, în ziua de sâmbătă, se sărbătoresc Moșii de vară, când se pomenesc morții. Se crede că în această perioadă dinaintea Rusaliilor, granița dintre lumea celor vii și cea a celor morți este permeabilă, scrie Marcel Lutic în cartea sa, „Timpul Sacru”.

Se zicea că înainte de Rusalii, copiii se puteau îmbolnăvi, ei fiind supravegheați cu 3 sau 7 zile înainte de această sărbătoare.

Conform tradiției, sufletele morților părăsesc locurile de veci în Joia Mare și rămân printre cei vii până la Moșii de vară, când se întorc la locul lor. Pentru a îmbuna spiritele morților, oamenii făceau pomeni, dând de mâncare mai ales săracilor.

Citește și: Minivacanța de Rusalii, ”monitorizată” din elicopterul Poliției. 300 de radare pe drumuri

În ajunul Rusaliilor, băieții strângeau nuiele, crengi și frunze de tei, îmbodobind gospodăriile, pentru a feri locuințele de spiritele rele. Alte crenguțe erau duse la biserică pentru a fi sfințite și apoi puse la icoane, în casă. Se credea că aceste crenguțe sfințite apărau gospodăriile de ploile cu grindină, mai scrie Marcel Lutic.

Rusaliile sunt considerate zâne rele în tradiția românească, față de Sânziene, a căror sărbătoare coincide anul acesta cu a doua zi de Rusalii. Se crede că Rusaliile apar în chip de femei frumoase sau de bătrâne hidoase. Se zice că cei care le vedeau pe aceste zâne rele dansând urmau să se îmbolnăvească de „luatul piciorului”, „luatul șalelor” sau „luatul minții”. Oamenii se apărau de aceste ființe rele cu frunze de tei sau de pelin și cu usturoi.

Se crede că Rusaliile locuiesc în văzduh sau în locuri ascunse și că stau în grupuri de 3, 5, 7, 9 sau 12 zâne. Ele îi ademenesc pe băieții frumoși, iar cei care se opun sunt blestemați. Se zice că în locurile unde dansează aceste ființe rele, pământul rămâne ars, la fel și crengile copacilor, iar iarba nu mai crește. 

Citește și: Mini-vacanța de Rusalii în doi, la 4*: De la 175 € la Nisipurile de Aur sau de la 230 € la Neptun?

Se zice că de Rusalii nu e bine să mergi pe câmp, că te pot pedepsi Ielele. Nu trebuie mers în locuri pustii, departe de casă sau la izvoare, căci te poți întâlni cu spiritele rele.

De Rusalii, în Ardeal, există un obicei sub numele de „udatul nevestelor”, dedicat tinerelor soţii, care s-au căsătorit în ultimul an, după Rusaliile de anul trecut până acum, şi are ca scop fertilitatea şi norocul femeii, scrie Agerpres.

Duminica de Rusalii și următoarele trei zile nu este bine să se smulgă buruieni, iar lunea se face agheasmă pentru a fi stropite recoltele, pentru rod.

Citește și: Salariații au parte de trei zile libere de la stat. Ce riscă angajatorii care nu le dau libere

De la Rusalii, nouă săptămâni nu se culeg plante de leac. Zilele acestea nu se muncește și nu e bine să te cerți, altfel te pedepsesc Rusaliile.

Împănatul boului, care are loc în Ardeal, se face de Rusalii, când un bou este împodobit cu panglici și flori și e purtat pe ulițe, până în vârful unui deal, însoțit de fete de măritat și călăreți îmbrăcați în costume populare. Se aruncă cu apă spre alai pentru o recoltă bogată. Se zice că fetele care ating animalul se vor mărita curând.

Un alt obicei este Dansul Călușarilor, despre care se crede că poate vindeca relele făcute de Rusalii, scrie crestinortodox.ro. Cei mai buni dansatori din sat formează un grup de 13 călușari, iar aceștia, timp de o lună, sunt legați de jurământul călușeresc. Se crede că dacă eşti bolnav, de Rusalii, te poţi face bine după ce vătaful căluşarilor trece cu pasul peste tine.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te