In aceasta perioada, rosiile se vand la preturi de nimic in anumite zone ale tarii pe cand in piete un kilogram costa intre 5-10 lei. Spre exemplu, in comuna Matca, unde se afla cea mai mare piata de legume romanesti en-gross din tara kilogramul pleacă și cu 40 de bani.
Preturile mici nu se observa si in piețe, pentru că intervin intermediarii care au speculat acest lucru si vand rosiile la preturi mult mai mari. Spre exemplu la Iasi, rosiile din Galati se vand la 3.5-5.5 lei kilogramul.
Citește și: Liceu trucat. Elevi de la clasele de filologie au luat note de 2 și 3 la limba română la Bacalaureat
Roșii vândute la 40 de bani
„La 50 de bani – un leu nu putem vorbi de profit. E faliment curat si mai ales ca foarte multi fermieri s-au imprumutat pentru a utiliza culturile. Vedem cine mai rezista pana la anul.
Chiar ieri am discutat cu domnul primar din Matca care mi-a confirmat preturile. Cand am auzit, am zis ca nu se poate. O alta problema pe care o avem noi in Romania sunt acesti samsari revanzatori, cum vreti sa ii numiti.
De fiecare data cand ei incearca sa isi maximizeze profitul, ei oricum pun adaos de 50%, in principiu merg cu 80%, de aceasta data merg cu 2-300 %.
Acesti oameni nu platesc taxe si impozite, acesti oameni nu au cheltuieli cu tot ceea ce inseamna procesul de productie. Acesti oameni nu sunt verificati de autoritatile din Romania.” a declarat Ionel Păunel, Președintele Sindicatul Producătorilor Agricol.
Revânzătorii vinovați de situație
Mai mult decat atat, fermierii spun ca revanzatorii s-ar face vinovati de situatie pentru ca au importat cantitati mari de tomate.
Ionel Păunel, Președintele Sindicatul Producătorilor Agricol
„Tot ei sunt ce care aduc cu tirurile in Romania tot felul de legume printre care si tomate. Au blocat piata. Acum si retailul are un pret mai mare. Cine baga in retail?
Citește și: S-au afișat rezultatele la Examenul de Bacalaureat 2023. Câți candidați au luat 10
Tot aceti samsari cu staif care au blocat piata pentru ca Romania nu avea cum sa aiba atat de multe tomate la ora actuala. Au facut importuri maxime in ultima perioada. Au marfa pe stoc, preturile la producatori au scazut si ceilalti vor sa se imbogateasca dintr-o data.”
Diferența dintre prețul la care românii cumpără roșiile din piață și cel la care vând producătorii este în acest caz de cel puțin 6 lei.
„Stam deocamdata, ne chinuim, oamenii nu au bani, le coacem la soare, o ducem, restul o mai gospodarim. Nu o aruncam la gunoi. Este adevarat, pretul nu reflecta munca si cheltuiala care s-a facut pentru ele. Toate sunt scumpe.” Feodorov Eusehnie, Asociatia de Legume Targu Frumos.