Românii vor avea o nouă categorie de permis de conducere. Ce modificări mai pregătește MAI în lege?

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 04.09.2024 - 08:30
Românii vor avea o nouă categorie de permis de conducere. Ce modificări mai pregătește MAI în lege? - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)
Românii vor avea o nouă categorie de permis de conducere. Ce modificări mai pregătește MAI în lege? - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)

Ministerul de Interne vrea să modifice legislația privind permisele de conducere. Astfel, vor fi noutăți importante. O nouă categorie de permise va fi introdusă și vor fi aplicate noi mențiuni pe documente. Dar sunt și alte modificări.

SHARE

MAI vrea să armonizeze legislația română cu cea europeană în materie de permise de conducere. Astfel, un ordin de ministru de Interne va aduce mai multe modificări importante. 

Procedurile de examinare vor fi modificate în cazul obținerii unor categorii de permise de conducere. 

Românii vor avea o nouă categorie de permis de conducere. Ce modificări mai pregătește MAI în lege?

Una dintre modificările aduse legislației actuale de proiectul de ordin al MAI constă în introducerea în permisul de conducere a unei noi categorii de permis, ”Tr1”, care face referire la dreptul deținătorului de a conduce tractoare agricole sau forestiere a căror viteză maximă constructivă este mai mică sau egală cu 40 de km/h. Mențiunea este impusă de modificarea Codului rutier prin OUG 1/2024, care a introdus această nouă categorie.

De asemenea, documentul impune introducerea unor mențiuni pe permisele de conducere, (în special codurile 100 și peste), care sunt valabile doar în țara emitentă a permisului.

Textul detaliază o excepție pentru categoriile de permis C, CE, D și DE, pentru care, în mod normal, există vârste minime standard pentru obținerea acestor categorii. Totuși, după adoptarea proiectului de ordin, va fi permisă eliberarea permiselor pentru aceste categorii la vârste mai mici: de la 18 ani pentru C și CE, și de la 21 de ani pentru D și DE, în anumite condiții.

Permisele eliberate în aceste condiții speciale conțin un cod național specific, care indică faptul că sunt valabile doar pe teritoriul României. Mai mult, conducerea vehiculelor este permisă doar în prezența unui instructor auto atestat sau a unui examinator autorizat.

O altă modificare vizează modificarea procesului de examinare pentru obținerea permisului de conducere, în special pentru motociclete (categoriile A1, A2 și A).

Astfel, este introdusă obligația de a înregistra audio și video examenul practic de conducere și-n cazul motocicletelor. Pentru mașini, camerele și microfoanele se instalează direct pe vehiculul de examen.

În cazul motocicletelor candidatul va conduce motocicleta însoțit de un instructor, examinatorul va urmări din altă mașină, condusă de un angajat al școlii de șoferi, comunicarea între examinator și candidat se va face prin stație radio, iar echipamentele de înregistrare vor fi montate pe mașina examinatorului.

Conform propunerii, ”datele colectate cu ocazia înregistrării probelor teoretice audio şi/sau video se transmit într-un mediu de stocare, altul decât local, prin conexiuni securizate, iar cele colectate cu ocazia înregistrării video a probelor teoretice se stochează la nivel local”.

Nu vor putea fi preschimbate permisele de conducere pierdute sau furate ori a căror valabilitate a expirat, cu excepţia celor eliberate de autorităţile statelor membre, precum şi a celor a căror valabilitate a expirat, eliberate de autorităţile statelor prevăzute în anexele nr. 2 și 3 ale Ordinului 163/2011 ori permisele de conducere ale persoanelor care au fost condamnate prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru anumite infracțiuni.

De asemenea, în situaţia în care a fost depus permisul de conducere pentru preschimbare, solicitantului i se eliberează o dovadă înlocuitoare a acestuia, în care se consemnează numărul de înregistrare al dosarului şi data depunerii, numele şi prenumele solicitantului, seria şi numărul permisului de conducere, statul emitent, categoria/categoriile pentru care documentul este considerat a fi valabil şi data obţinerii acesteia/acestora, precum şi menţiunea ”permisul de conducere a fost depus pentru preschimbare”.

Printre alte măsuri prevăzute în proiectul de ordin, este introdusă si posibilitatea introducerii posibilității de a depune o traducere autorizată a permisului de conducere eliberat de statele care nu utilizează alfabetul latin, ca alternativă la traducerea legalizată.

În plus, apare posibilitatea preschimbării permiselor de conducere expirate, emise de state din afara UE, în anumite condiții. Această modificare vizează cetățenii români care și-au schimbat permisul românesc cu unul similar emis de un stat non-UE, iar ulterior s-au întors în România, scrie avocatnet.ro.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te