Românii blocați de grănicerii din Republica Moldova amenință cu greva foamei

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 28.08.2018 - 16:57
Foto George Simion

Zecile de tineri, cetățeni români, blocați la vama Albița-Leușeni de către grănicerii Republicii Moldova sunt pregătiți să intre în greva foamei, dacă nu li se va permite să treacă Prutul și cer asistență consulară din partea Ambasadei României.

SHARE

Tinerii participau la Marșul Centenar, care promovează simbolic proiectul reunificării dintre Republica Moldova și România. 35 dintre participanți, care sunt cetățeni ai României, nu au primit dreptul de a intra pe teritoriul Republicii Moldova, aceștia afându-se la punctul de trecere a frontierei Albița-Leușeni de mai mult de 48 de ore.

Motivele invocate de poliția de frontieră a Republicii Moldova sunt dintre cele mai confuze. Inițial, autoritățile de peste Prut au explicat că de vină ar fi fost o defecțiune a sistemului informatic, apoi le-au spus tinerilor că nu ar fi avut motive întemeiate ca să treacă granița, pentru ca în final, într-un comunicat presă, aceștia să invoce o presupusă perturbare a liniștii publice.

Participanții se află acum adunați pe treptele unui magazin duty-free din vama Albița, relatează presa din Republica Moldova. 

Cel mai mic dintre aceștia are 6 ani și a venit din Strasbourg împreună cu mama lui și cu sora de 12 ani special pentru a merge pe jos până la Chișinău, potrivit Digi24.

Ambasada României de la Chișinău a publicat pe site-ul instituției o reacție la această situație: „Ambasada României în Republica Moldova s-a autosesizat cu privire la existența unui grup de cetățeni români care, la data de 27 august 2018, au dorit să intre pe teritoriul Republicii Moldova, precum și cu privire la comunicatul de presă transmis de Polița de Frontieră a Republicii Moldova. Conform precizărilor instituției menționate, «cetățenilor români, care fac parte din Marșul Unirii, nu li s-a permis trecerea frontierei de stat, fiind întorși la intrarea în Republica Moldova. Motivul interzicerii este perturbarea ordinii publice în zona de frontieră, cu încălcarea regimului punctelor de trecere.» Menționăm că aceasta a fost o decizie a autorităților Republicii Moldova, iar Ambasada României la Chișinău urmărește ca în dialogul cu autoritățile din Republica Moldova drepturile cetățenilor români să fie respectate, în conformitate cu reglementările interne din acest stat și obligațiile internaționale ale Republicii Moldova. Din punctul de vedere al autorităților de frontieră române, grupul de persoane care s-a prezentat în cursul dimineții de 27 august a.c. în Punctul de Trecere a Frontierei Albița nu a perturbat în niciun fel ordinea și liniștea publică în partea românească punctului de frontieră și nici nu a adus atingere regimului juridic al frontierei de stat.”

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.