Românii ar putea fi nevoiți să plătească o nouă taxă. Cine va scoate bani în plus din buzunar

DE Alin Crișan | Actualizat: 09.10.2023 - 20:35
Românii ar putea fi nevoiți să plătească o nouă taxă. Cine va scoate bani în plus din buzunar - Foto: Profimedia Images/ Imagine cu caracter ilustrativ

Românii care dețin centrale termice pe gaz ar putea plăti, în perioada următoare, o nouă taxă, în condițiile în care emisia de dioxid de carbon este una extrem de crescută ca urmare a utilizării acestora la capacitate maximă.

SHARE

Românii care dețin centrale pe gaz ar putea fi nevoiți să plătească o nouă taxă suplimentară. Dumitru Chisăliță a explicat cine va plăti bani în plus.

Românii ar putea fi nevoiți să plătească o nouă taxă

Românii care dețin centrale termice pe gaz ar putea plăti, în perioada următoare, o nouă taxă, în condițiile în care emisia de dioxid de carbon este una extrem de crescută ca urmare a utilizării acestora la capacitate maximă.

”La momentul de față, chiar dacă există discuții în sensul acesta, nu există vreun act oficial, nici la nivelul UE, nici la nivelul României care să stabilească o interdicție propriu-zisă a montării centralelor pe gaze naturale în apartamente sau în imobile. Sunt astfel de discuții, dar la momentul de față nu există o astfel de abordare.

Citește și: Cine sunt salariații români care vor fi obligați să se testeze antidrog. N-au voie nici cu alcool

În ceea ce privește această taxare suplimentară, este un program al Uniunii Europene, se numește Fit for 55, care presupune ca în perioada următoare, deci în intervalul 2025-2030, să se treacă la taxarea emisiilor de dioxid de carbon, la nivelul populației sau al sectorului rezidențial, precum și la nivelul mobilității. 

Deci până în momentul de față aceste două sectoare nu sunt taxate, ceea ce creează cumva o disproporție în realitate, pentru că în momentul în care vrei să faci o comparație o să vezi că ai costuri mai mici cu un produs față de celălalt produs, dar de fapt, nu costurile sunt mai mici, ci faptul că unul este taxat, unul nu este taxat. 

Citește și: Prețurile la produsele de igienă au explodat. Românii, revoltați pe internet: „Ne spalăm mai puțin”

Ori abordarea trebuie să fie una unitară dacă vrei să faci o abordare pe linia asta și ca atare, probabil că la un moment dat vor exista aceste taxări ale emisiilor de dioxid de carbon”, a explicat Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă.

Ce este taxarea pe dioxidul de carbon

”Cu alte cuvinte, la nivelul unei centrale pe gaze naturale, la momentul în care o să se calculeze un anumit factor pentru emisiile de dioxid de carbon, probabil o dată pe an, la impozitare, sau la fiecare factură va veni și această taxare a dioxidului de carbon, care se va aplica atât pe centrale pe gaze, cât și la nivelul mașinilor, a noxelor pe care le vom avea la fiecare dintre mașinile noastre”, a mai spus Chisăliță, subliniind încă o dată ”că nu există la momentul de față o astfel de datare concretă, dar există Fit for 55, care prevede să se implementeze o astfel de măsură”, potrivit unei emisiuni TV. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te