România vrea să cumpere 32 de avioane F-16 second hand din Norvegia cu 354 mil. €, fără TVA

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 10.12.2021 - 17:11
România vrea să cumpere 32 de avioane F-16 second hand din Norvegia cu 354 mil. €, fără TVA. / Foto: rumaniamilitary.ro

Ministrul PSD al Apărării, Vasile Dîncu, a transmis Parlamentului o solicitare de aprobare prealabilă, în vederea achiziţionării unui pachet de 32 de avioane F-16 de la Guvernul Norvegiei şi a unui pachet de bunuri şi servicii aferente de la Guvernul Statelor Unite ale Americii.

SHARE

Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au analizat vineri solicitarea ministrului Apărării Naţionale de aprobare prealabilă în vederea iniţierii de către MApN a procedurii de atribuire a contractului de achiziţie pentru pachetul de 32 de avioane de la Guvernul Norvegiei şi a pachetului de bunuri şi servicii de la Guvernul Statelor Unite ale Americii. Solicitarea a fost transmisă către Comisiile de apărare ale Parlamentului.

Citește și: Finlanda se dotează cu 64 de avioane de vânătoare F-35 pentru 8,4 miliarde de dolari

"Prin concepţia de realizare graduală a capabilităţii de apărare aeriană în cadrul programului 'Avion multirol al Forţelor Aeriene, aprobată prin hotărâre de CSAT, este prevăzută realizarea graduală a capabilităţii operaţionale aeriene de tranziţie, prin continuarea dotării cu avioane F-16 transferate din excedentul altor state prin constituirea unei capabilităţi formate din minimum 3 escadrile a câte 16 avioane F-16 fiecare, necesare apărării spaţiului aerian pe timp de pace, criză şi război, precum şi asigurării contribuţiei naţionale la apărarea colectivă. (...). Singura soluţie identificată în prezent, ca urmare a analizei răspunsurilor primite la cererile de informaţii, constă în achiziţia de la Guvernul Norvegiei a unui pachet format din 32 de avioane F-16, echipamente de suport logistic şi servicii de instruire", se arată în solicitarea lui Dîncu.

Potrivit sursei citate, Ministerul Apărării Naţionale a hotărât iniţierea demersurilor pentru achiziţionarea pachetului de 32 de avioane F-16 din excedentul Forţelor Aeriene Regale Norvegiene şi achiziţia de la Guvernul Statelor Unite ale Americii a suportului logistic şi echipamentelor specifice necesare modernizării avioanelor.

Citește și: Preşedintele AEP, Constantin Mituleţu Buică, trimis în judecată pentru abuz în serviciu

"Fondurile estimate pentru realizarea capabilităţilor operaţionale aeriene de tranziţie sunt de aproximativ 454 de milioane de euro fără TVA, din care pachetul propus de Guvernul Norvegiei este de aproximativ 354 de milioane de euro fără TVA şi 100 de milioane de euro fără TVA pentru suportul logistic şi echipamentele specifice incluse în pachetul de la Guvernul SUA", se mai arată în document. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te