Avertisment fără precedent al Comisiei Europene la adresa României, după ce a eșuat să rămână în limitele de deficit bugetar. Potrivit UE, ţara noastră a fost mult sub nivelul recomandat, iar cheltuielile au crescut mult mai rapid.
România riscă să piardă fonduri europene. Avertisment fără precedent al Comisiei Europene
Comisia Europeană ne transmite ferm și solicită Consiliului European să constate că în țara noastră nu au fost luate măsuri eficiente pentru reducerea deficitului. De asemenea, Comisia solicită în mod direct Guvernului României să prezinte urgent planul fiscal structural.
Mai exact, România trebuie să se ducă la Comisia Europeană și să prezinte un plan cu măsuri fiscale, măsuri menite să reducă deficitul bugetar. Mai mult, ţara noastră trebuie să accelereze implementarea PNRR.
În documente, dar şi în discuțiile celor din Comisia Europeană, se stipulează clar că aceste măsuri din Planul Național de Redresare și Reziliență nu au fost implementate cu o viteză corespunzătoare din cauza birocrației sau a unor instituții ale statului. În acest context, cea mai mare sancțiune pe care România poate să o primească este înghețarea unor fonduri europene.
Întrebat despre acest avertisment, Mihnea Predețeanu, analist și expert în comunicare, a spus:
"Vorbim în primul rând despre jumătatea anului, un milestone foarte important pentru cei de la Comisia Europeană. Pe de cealaltă parte însă, trebuie să fim și realiști să înțelegem că deficitul înseamnă practic că noi consumăm mai mult decât încasăm. Deci guvernul consumă mai mult decât încasează. Cum să facem ca acest deficit să devină mai mic? Este foarte simplu. Fie creștem taxele sau instaurăm taxe noi, cum a fost anul trecut.
Șapte țări europene au intrat în procedura de deficit excesiv alături de România
Dar pe de cealaltă parte, aici avem o situație puțin dificilă, și anume faptul că avem un an electoral. Cumva Comisia Europeană ne cere foarte simplu să avem un deficit de 3%. Realist vorbind, este imposibil să avem un deficit de 3% în condițiile în care noi vorbim de un 2023 încheiat cu 5,68%. La jumătatea anului avem dublu față de cât avem în primele patru luni ale anului 2023.
Această mișcare a Comisiei Europene reprezintă o variantă de negociere cu autoritățile din România să lucrăm la măsuri care vor fi, însă, implementate începând cu anul 2025. Și ei sunt absolut convinși că măsurile luate la modul herupist în anul 2024 nu vor face decât să arunce țara în haos din punct de vedere politic și economic", a spus Mihnea Predețeanu, analist și expert în comunicare, la Antena 3 CNN.