România riscă amenzi uriașe pentru lipsa legislației referitoare la prevenirea spălării banilor

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 14.09.2018 - 12:43
FOTO: Inquam Photos- Octav Ganea

La o lună după ce Comisia Europeană a dat în judecată România, riscăm să plătim amenzi uriașe din banii contribuabililor. Guvernul Dăncilă nu a reușit să adopte legea de prevenire a spălării banilor și continuă să ceară amânări Comisiei.

SHARE

Agentul Guvernului român în justiția europeană, Radu Canțăr, adus recent la Ministerul de Externe în echipa ministrului delegat Victor Negrescu, a transmis unor înalți oficiali ai Comisiei Europene o scrisoare în care le cerea un răgaz pentru adoptarea legii privind combaterea spălării banilor.

De asemenea, noua practică a Comisiei Europene este să nu-și retragă acțiunile deja depuse în instanța UE iar sancțiunile implică amenzi uriașe pentru România.

Scrisoarea poartă semnătura agentului guvernamental al României la Curtea de Justiție a UE, Radu Canțăr, subsecretar de stat în MAE. 

Datată la 23 august 2018, are ca destinatari doi importanți oficiali din CE: comisarul european pentru Justiție, Vera Jourova (din Cehia), și secretarul general al Comisiei Europene, Martis Selmayr (din Belgia). 

Aceștia doi au în grijă un dosar important pentru România, Mecanismul pentru Cooperare și Verificare pe Justiție. 

Legea pe care România nu a adoptat-o încă în Parlament ar trebui să transpună o directivă privind combaterea spălării banilor și finanțării terorismului. 

Acum, Canțăr le promite europenilor că autoritățile române nu vor afecta directiva UE, chiar dacă România nu are în vigoare legea de combatere a spălării banilor, potrivit News.ro.

Scrisoarea trimisă de Radu Canțăr, obținută de Hotnews

„Autorităţile române doresc să asigure Comisia că au în vedere obligaţia de a nu aduce atingere obiectivelor directivei prin măsurile pe care acestea le iau până la intrarea în vigoare a cadrului normativ pentru transpunerea Directivei 2015/849/UE. 

Faţă de aceste noi elemente învederate, autorităţile române doresc să adreseze Comisiei rugămintea de a le acorda răgazul de timp până la jumătatea lunii octombrie a.c. pentru a adopta şi publica în Monitorul Oficial al României proiectul de Lege pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.”, scrie Radu Canțăr către Bruxelles.

Problema, însă, este că proiectul de lege trebuia să fie în vigoare în România cel târziu până pe 26 iunie 2017.

Totuși. în august 2018, Guvernul României încă mai cere un răgaz de la CE. 

Abia în 20 iunie 2018, Guvernul a trimis la Senat un proiect de lege pentru transpunerea directivei UE iar în  ședinţa din 03.07.2018 plenul Senatului a aprobat prelungirea termenului de adoptare tacită de la 45 la 60 de zile pentru acest proiect. 





Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te