România are capacități pentru a distruge dronele de tip Shahed. Detaliile care le fac vulnerabile

DE Daniel Toșa | Actualizat: 19.09.2023 - 15:09
Sursa foto: Facebook - Forțele terestre române (Colaj)

Jamie Shea, purtător de cuvânt al NATO, a declarat că România are capacități pentru a contracara dronele de tip Shahed 136, folosite intens de Rusia în atacurile asupra porturilor ucrainene de la Gurile Dunării, în imediata apropiere a granițelor României.

SHARE

Shea a atras atenția că există totuși un aspect foarte important: Acesta se aplică doar în cazul în care atacul este perceput ca o amenințare la adresa teritoriului românesc.

România are capacități pentru a distruge dronele de tip Shahed. Detaliile care le fac vulnerabile

"Cu ajutorul sistemelor NATO și capacităților proprii, România poate să contracareze aceste drone, în special cele iraniene Shahed, care nu zboară foarte rapid și sunt de dimensiuni semnificative. Acestea pot fi ținte", a precizat oficialul NATO. Totuși, el a subliniat că pentru ca acest lucru să aibă loc, incidentul trebuie să fie perceput ca un atac asupra teritoriului național.

Jamie Shea a făcut și referire la Articolul 5 al Tratatului de la Washington, care stipulează că un atac asupra unui membru NATO implică un răspuns militar din partea întregii Alianțe. Totodată, a evidențiat că este dificil să se intercepteze componentele acestor drone care se prăbușesc pe teritoriul NATO dacă acestea sunt lovite de antiaeriana ucraineană.

"În cazul în care o dronă este lovită, aceasta se dezintegrează în mii de bucăți mici care cad la sol. Este foarte dificil să se intercepteze aceste componente", a subliniat purtătorul de cuvânt al NATO.

Noile prototipuri de blindate americane AMPV, capabile să distrugă orice tip de dronă 

Vehiculul blindat multifuncțional (AMPV) face parte din familia de vehicule de ultimă generație, cu un grad ridicat de supraviețuire, esențiale pentru viitorul armatei americane.

AMPV intră în programul armatei SUA de înlocuire a familiei de vehicule M113 din perioada războiului din Vietnam. Programul este esențial pentru viitorul brigăzii blindate (ABCT) și va îndeplini strategia armatei de protecție, mobilitate, fiabilitate și interoperabilitate. AMPV va fi integrat în ABCT și este necesar să opereze alături de tancul M1 Abrams și de M2 Bradley.

Citește și: EXCLUSIV MApN explică de ce nu poate doborî drone rusești. Nu sunt în spațiul aerian românesc

 Armata americană a identificat AMPV-ul ca fiind prioritatea sa principală pentru siguranța și supraviețuirea soldaților și, prin urmare, îndeplinește cerințe dure de protecție. AMPV valorifică aspecte ale vehiculului de luptă pentru infanterie Bradley și ale obuzierului autopropulsat M109A7, sporind caracterul comun al flotei de vehicule ABCT.

În prezent, armata și BAE Systems se află în faza de producție a celor cinci variante AMPV. Variantele includ un vehicul de uz general pentru transportul de trupe, împreună cu versiunile de comandă a misiunii, transportor de mortiere, evacuare medicală și tratament medical.

Citește și: România ar putea achiziționa Mistral 3, unul dintre cele mai performante sisteme de apărare din lume

BAE Systems plănuiește ca în cursul acestui an să demonstreze pentru armata americană capacitatea sa de a echipa noul vehicul terestru multifuncțional al serviciului cu o turelă de 30 mm despre care spune că este capabilă să respingă dronele aeriene, potrivit oficialilor companiei.

Capacitățile de contracarare a dronelor militare au devenit o preocupare vitală în ultimii ani - o tendință care va continua cu siguranță, având în vedere utilizarea cu succes a dronelor de către Ucraina în timpul conflictului său cu Rusia.

Citește și: Ce sisteme de apărare antiaeriană are România? De ce nu le-a utilizat în zone unde cad drone rusești

"Deoarece capacitățile precum Counter-UAS devin o nevoie critică pe câmpul de luptă, continuăm să dezvoltăm vehicule de luptă foarte adaptabile, construite special pentru integrarea rapidă a tehnologiei", a continuat ea. "Acest lucru asigură faptul că luptătorul își menține capacitatea de suprapunere în luptă, astfel încât să își poată îndeplini misiunile în siguranță", spune o purtătoare de cuvânt a BAE Systems pentru Breaking Defense.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te