Revoltă pe Wall Street: tinerii investitori versus baronii finanțelor. Ce este fenomenul GameStop

DE Miruna Moldoveanu | 28.01.2021 - 17:17
Wall Street/FOTO: unsplash.com

La începutul anului pe Wall Street, acțiunile lanțului de magazine de jocuri video GameStop au crescut într-un ritm incredibil, o ascensiune hrănită de un grup de investitori porniți în cruciadă împotriva "establishmentului", potrivit AFP.

SHARE

Cum s-a ajuns la această „revoltă" bursieră în curs și care subliniază lupta între tinerii investitori și baronii finanțelor, la aproape 10 ani de la mișcarea Occupy Wall Street.

Un nume foarte cunoscut pentru iubitorii de jocuri video, lanțul de magazine GameStop este departe de a oferi un model luminos de creștere, într-o epocă în care cumpărăturile online, descărcările de pe net sau jocul online domină asupra vânzărilor fizice. Din cauza acestor dificultăți financiare, acțiunile grupului erau printre cele mai vizate pe Wall Street pentru short selling, sau vânzarea în lipsă.

Această practică, comună pentru marile fonduri de investiții, constă în acțiunea unui investitor de a împrumuta o acțiune, pe care o vinde de obicei la un preț ridicat și așteaptă apoi căderea cotației, pentru a o cumpăra apoi mai ieftin, înainte de a o returna.

Astfel, el încasează diferența dintre prețul cu care a vândut acțiunea și cel cu care a cumpărat-o. Dar, dacă prețul urcă puternic, se poate trezi într-o capcană.Este ceea ce s-a întâmplat cu acțiunile GameStop în aceste ultime zile pe Wall Street.

Investitorii profesioniști pariau pe căderea acțiunii, în special fondurile conduse de finanțiști, care s-au angajat într-o confruntare dură cu investitorii particulari care au mizat pe creștere și s-au coordonat pe rețelele sociale.

Rezultatul - acțiunile companiei au crescut cu 1.700% de la 1 ianuarie, creând probleme majore unor speculatori de profesie precum finanțistul Andrew Left de la Citron Research sau fondului de investiții Melvin Capital, care se confruntă acum cu mari dificultăți financiare, potrivit Wall Street Journal.

Investitorii particulari și-au pus în cap să atace strategia marilor nume cumpărând masiv acțiunile GameStop pentru a le majora prețul. Cu circa 3 milioane de abonați, forumul WallStreetBets de pe site-ul Reddit a fost principalul instrument al acestei mișcări inedite.

Rezultatul: vinerea trecută, acțiunile GameStop (GME pe New York Stock Exchange) au crescut cu peste 50%. Ziua a marcat începutul unei epopei nebune, potrivit HotNews.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.