Încă din debutul campaniei din 2016, Donald Trump a clarificat în doar două cuvinte obiectivele politicii externe: ”America înainte de orice”.
Acum, după aproape patru ani de mandat, acele cuvinte au fost completate cu fapte și evenimente. Politica externă a lui Donald Trump fost marcată de unilateralism și confruntare, schimbări de personal, acțiuni surprinzătoare și confuzie.
Câteva schimbări majore:
Evitarea multilateralismului
De când a fost învestit în funcție, Trump a subminat cooperarea internațională. La doar trei zile de la preluarea mandatului, președintele a retras Statele Unite din Parteneriatul Trans-Pacific, un acord comercial cu națiunile asiatice. Liderul de la Casa Albă avea să ia decizii similare în privința mai multor acorduri și organisme internaționale, precum Consiliul ONU pentru Drepturile Omului și acordul climatic de la Paris.
Deteriorarea relațiilor transatlantice
”Antagonismul lui Trump față de multilateralism reprezintă o diferență filosofică între Washington și capitalele europene”, scrie Carnegie Endowment for International Peace într-o evaluare din februarie 2020 a relațiilor transatlantice, parteneriatul americano-european care a apărut după cel de-Al Doilea Război Mondial și care se sprijină pe valori, obiective și abordări globale.
China, expusă criticii
De la războiul comercial cu tarife vamale, până la presiunea americană exercitată asupra altor națiuni pentru a bloca compania chineză Huawei de la construcția rețelelor 5G, cursul belicos al lui Donald Trump față de China a determinat această țară asiatică să intre în centrul atenției internaționale.
Pericolele diplomației pe Twitter
În ceea ce privește comunicarea în politica externă, Trump și administrația sa au transmis mesaje mixte în diferite momente și prin diferite canale de comunicare – nu în ultimul rând prin intermediul contului personal de Twitter al lui Trump, ce se remarcă adesea printr-o retorică belicoasă.