Țara vecină are în față parcursul european, în timp ce de la Moscova oligarhii fugari vor să o aducă din nou în sfera de influență a Kremlinului. Un vot cât pentru o generație, spun oficialii moldoveni despre referendumul pro-UE.
prezidențiale și la referendumul pentru modificarea Constituției. În alegeri, participă 11 candidați. Președintele în funcție, Maia Sandu, este favorită în sodaje pentru a obține al doilea mandat. Pentru pro-europenii de la Chișinău, miza cea mai importantă a alegerilor de duminică este, însă, referendumul pro-UE.
Cetățenii vor răspunde la întrebarea „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”. Buletinul de vot conține proiectul de lege pentru modificarea Constituției Republicii Moldova care prevede că aderarea la UE este un obiectiv strategic.
Republica Moldova se pregătește pentru un moment istoric. Vor face un pas către UE ?
„E timpul ca și Republica Moldova să facă parte din Uniunea Europeană alături de România, să trăim împreună într-o lume liberă, prosperă și cu un viitor unde statele sunt respectate. Nu pentru că sunt mari și au arme nucleare, ci pentru că sunt pașnice, prospere și democratice”, spune ambasadorul Republicii Moldova la București, Victor Chirilă, într-un interviu pentru Antena 3 CNN.
Citește și: VIDEO Războiul Rusiei se extinde în Georgia. Kremlinul și-a făcut port militar în Abhazia
Provocările uriașe pentru autoritățile de la Chișinău rămân bani direcționați de la Moscova. Cel puţin 100 de milioane de euro au fost trimiși în Moldova din Rusia pentru a manipula alegerile şi referendumul pro-UE din 20 octombrie.
Doar în ultima luna au ieșit la lumină rețele infracționale coordonate de oligarhul fugar Ilan Șor, care racolează persoane pentru participarea la scrutinul electoral contra unor sume de bani, urmând ca aceste persoane să fie anunţate în ajunul alegerilor prin intermediul unor grupuri de pe aplicaţia Telegram pentru ce candidat să voteze şi să opteze pentru votul negativ la referendumul privind aderarea Republicii Moldova la UE. Peste 130.000 de moldoveni ar fi primit 15 milioane de dolari, potrivit procurorilor.
Citește și: VIDEO Cine sunt românii care atacă Rusia cu arma în mână? Putin anunță că îi vânează