Vicepremierul Andrei Spînu a declarat că țara a fost în măsură să plătească 38 de milioane de dolari dintr-o factură totală de 63 de milioane de dolari. Guvernul a declarat că va cere joi parlamentului să introducă starea de urgență, acordându-i puteri largi pentru a gestiona sectorul energetic, cum ar fi schimbarea livrărilor de gaz de la industrie la gospodării și utilizarea fondurilor bugetare pentru a plăti combustibilul.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat miercuri că vânzările de gaze rusești către Moldova sunt o chestiune comercială între Gazprom și fosta republică sovietică, dar gazul a fost livrat și trebuie plătit.
Citește și: Fantoma de la IGPR: Benone Marian Matei, chestorul fără CV, fără declarație de avere
„Gazprom a avertizat ieri că, dacă nu plătim avansul până la 20 ianuarie, va opri livrările de gaz", a declarat premierul moldovean Natalia Gavrilița.
Moldova și Gazprom au convenit asupra unui contract pe cinci ani care a început la 1 noiembrie. Acesta prevede o plată anticipată până la data de 20 a fiecărei luni.
Moldova a introdus o situație de urgență în sectorul energetic pentru 30 de zile la sfârșitul lunii octombrie.
Gazprom și-a anunțat disponibilitatea de a întrerupe furnizarea în noiembrie, după ce Moldova a întârziat o plată anticipată. Pentru a rezolva criza, parlamentul moldovean a modificat bugetul pentru a plăti datoria