Renate Weber: Elevii s-o întrebe pe doamna ministru dacă intră la examen, nu dau eu ordinele, da?

DE Flavia Drăgan, Petre Bădică | Actualizat: 12.06.2020 - 13:17
Renate Weber nu crede că e vreo neînțelegere, după publicarea recomandărilor care le-ar permite elevilor cu peste 37,3 grade să meargă la examene. Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Renate Weber a declarat, pentru Newsweek România, că Avocatul Poporului a făcut doar o recomandare celor două ministere privind accesul elevilor la examenele naționale și că nu vede unde este neînțelegerea dacă elevii nu știu dacă să meargă luni la examen sau nu.

SHARE

Amintim că, joi, Avocatul Poporului a cerut Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării să spună dacă există o discriminare în cazul elevilor cu o temperatură a corpului mai mare de 37,3 grade Celsius care nu sunt lăsați să intre la examen, așa cum prevede un ordin comun al Ministerului Educației și Ministerului Sănătății. 

CNCD a apreciat că există o discriminare indirectă, iar Avocatul Poporului a cerut, vineri, celor două ministere, să elimine „de urgență” limita de 37,3 grade Celsius pentru elevii care vor susține examenele naționale. 

Având în vedere faptul că luni începe Evaluarea Națională, iar elevii de clasa a VIII-a nu știu dacă vor putea sau nu să intre la examene, în urma acestor recomandări, Newsweek România a cerut puncte de vedere Avocatului Poporului și Ministerului Sănătății. 

Citește și: Avocatul Poporului cere MEN să renunțe la pragul de 37,3 grade pentru elevii care vin la examen

Renate Weber susține că nu vede unde este neînțelegerea, că „doar elevul nu se duce la examen pe baza recomandării noastre, ci pe baza procedurii descrise de acel ordin” și că, fiind doar o recomandare, cele două ministere nu sunt obligate să o pună în aplicare, prin urmare „dacă nu o vor face, elevul probabil că va trebui să se conformeze ordinelor care sunt în vigoare”. 

 

Newsweek România: Care este procedura, Ministerul Sănătății și Ministerul Educației ar trebui să pună în acord prevederile din Ordin cu recomandarea Avocatului Poporului?

„Dumneavoastră termenul de „recomandare” ce vă spune? Termenul – care este forța juridică a unei recomandări? Recomandarea este o recomandare, exact așa cum îi arată și titlul”.

Newsweek România: Vă întreb pentru că pe noi ne întreabă elevii ce se va întâmpla luni – dacă au peste 37,3 grade – intră sau nu la examen?

„Asta s-o întrebe pe doamna ministru, că nu eu dau ordine, da? Deci eu am recomandat Ministerelor Sănătății și Educației să modifice acel ordin, dacă o vor face, o vor face, dacă nu o vor face, elevul probabil că va trebui să se conformeze ordinelor care sunt în vigoare, nu? Chiar nu văd unde este neînțelegerea. Că doar elevul nu se duce la examen pe baza recomandării noastre, ci pe baza procedurii descrise de acel ordin.

Deci eu nu știu dacă ministrul modifică astăzi ordinul sau modifică pentru Bacalaureat. Noi i-am dat o recomandare. Mai mult de atât nu putem să facem”.

 

Citește și: DOCUMENT. De ce eliminarea unui elev cu temperatură din examenele naționale constituie discriminare

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te