Record de pelerini la Iași. Cozile se întind pe 5 km iar timpii de așteptare sunt de peste 24 de ore

DE Octavia Constantinescu | 14.10.2023 - 15:26
Record de pelerini la Iași. Cozile se întind pe 5 km iar timpii de așteptare sunt de peste 24 de ore - Foto: TeleM Iași

A sosit și cea mai importantă zi a pelerinajului de la Iași, ziua hramului Sfintei Parascheva. Azi noapte în doar câteva ore rândul celor veniţi să se închine la sfântă a crescut de la 10 mii, la 65 de mii de pelerini.

SHARE

Dacă primele zile de pelerinaj de la Iași au fost lejere, cu până în 7000 de oameni pe zi care treceau pe la raclă, de azi noapte rândul a crescut considerabil. De la 10 mii de oameni a ajuns în doar câteva ore la 65 de mii de pelerini. Coada se întinde și la această oră pe kilometri întregi, iar timpii de așteptare sunt și până la 20 de ore.

Peste 65 de mii de oameni la rând la Sfânta Parascheva

Oamenii spun că exact pentru asta au venit, pentru a sta cât mai multe ore la rând, simt că osteneală merită şi pentru că au făcut acest efort le vor fi ascultate rugile.

Citește și: Sfânta Parascheva, singura speranță a celor a aflați în suferință. Minunile ei au rămas în istorie

Cei care se închină în aceste momente la baldachinul îmbrăcat cu flori, unde se află racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva nu au avut chiar atât de mult de aşteptat, acum 12-13 ore s-au aşezat la coadă, însă, cei care s-au aşezat seara trecută abia sunt la jumătatea traseului şi vor avea un timp de aşteptare care va depăşi cel mai probabil 24 de ore.

Cei care se aşează în aceste momente, nu vor mai ajunge să se închine astăzi, pe 14 octombrie aşa cum şi-ar fi dorit majoritatea, ci abia mâine dimineaţă sau după-amiază, depinde cât de mulţi vor mai venit pe parcursul acestei zile. Sunt nişte cifre fără precent, ne spuneau cei care au organizat pelerinajul.

Era de aşteptat ca un număr mare de pelerini să ajungă aici fiindcă se află în weekend sărbătoarea în acest an, dar cifrele depăşesc cu mult aşteptările.

35 de mii de oameni la slujba Sfintei Parascheva

Zeci de mii de credincioşi au venit, de la primele ore ale zilei de sâmbătă, pe străzile din împrejurimile Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei din Iași pentru a asista la ceremonia Sfintei Liturghii oficiată cu prilejul prăznuirii Hramului Sfintei Cuvioase Parascheva.

Începând cu ora 9,30, pe un podium amplasat la limita Pietonalului Ştefan cel Mare şi Sfânt, în dreptul Altarului Catedralei Mitropolitane, ceremonialul va fi oficiat de un sobor de preoţi, episcopi şi arhiepiscopi conduşi de mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Teofan.

Pe scena special amenajată în curtea mitropolitană pentru oficierea Slujbei Liturgice au fost invitaţi să asiste şi reprezentanţi ai administraţiei ieşene, politicieni, personalităţi ale mediului academic.

Pelerini veniţi din ţară şi străinătate formează un rând lung de câţiva kilometri pentru a se închina la racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, în ziua prăznuirii hramului acesteia, numărul acestora fiind în creştere de la o oră la alta.

Citește și: Elevii care au devenit voluntarii Sfintei Parascheva. Au strâns bani de mâncare pentru pelerini

Pentru persoanele care nu vor reuşi să ajungă în preajma zonei în care va fi oficiată Slujba Liturgică, Primăria Iaşi a amplasat ecrane de mari dimensiuni în mai multe locaţii.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te