Razie pe drumuri până pe 23 aprilie. Care sunt limitele de viteză și ce amenzi sunt prevăzute

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 19.04.2023 - 13:32
Poliție rutieră Imagine cu rol descriptiv Foto: Facebook/Poliția Română

Poliția va face acțiuni pe drumurile României pentru prevenirea accidentelor provocate prin depășirea vitezei legale. Cei care încalcă regulile de circulație vor fi amendați. 19,2% din totalul accidentelor grave a avut viteza drept cauză generatoare.

SHARE

Poliția a anunțat că până pe 23 aprilie se desfășoară la nivel național acțiunea Speed, destinată respectării regimului legald e viteză și prevenirii accidentelor rutiere cauzate de viteza excesivă. 

Raderele din dotarea poliției vor fi folosite pentru a-i prinde pe vitezomani. 

Razie pe drumuri până pe 23 aprilie. Zeci de morți, de la începutul anului, din cauza vitezei excesive

”În perioada 17–23 aprilie 2023, conform Programului Operațiunilor Europene 2023 al Organizaţiei Poliţiilor Rutiere din Europa (ROADPOL), va fi desfășurată acțiunea Speed, destinată verificării respectării regimului legal de viteză și prevenirii evenimentelor rutiere cauzate de viteza excesivă.

La data de 21 aprilie 2023, în cadrul aceluiași program, va avea loc operațiunea Speed Marathon, în cadrul căreia toți polițiștii rutieri vor acționa cu prioritate pentru depistarea celor care depășesc viteza legală, folosind toate echipamentele de supraveghere a traficului rutier și măsurarea vitezei de deplasare a autovehiculelor din dotarea Poliției Române”, a transmis Inspectoratul General al Poliției Române.

Polițiștii amintesc că în perioada 1 ianuarie – 9 aprilie 2023, la nivel național, din cauza vitezei excesive sau neadaptate la condițiile de drum, au avut loc 183 de accidente rutiere grave, în urma cărora 81 de persoane au decedat și 145 au fost rănite grav.

Astfel, 19,2% din totalul accidentelor grave a avut viteza drept cauză generatoare.

”În România, viteza maximă admisă în localități este de 50 sau 70 km/h, cu acordul administratorului drumului public, respectiv 90/100 km/h în afara localităților, 120 km/h pe drumurile expres și 130 km/h pe autostrăzi.

Citește și: Știi cât este amenda dacă treci pe galben la semafor? Aproape toți șoferii fac acest lucru

Recomandăm conducătorilor auto să respecte regimul legal de viteză aplicabil pe tronsonul de drum pe care circulă, să adapteze în permanență viteza la condițiile meteo-rutiere, să circule cu prudență și să respecte semnalele polițiștilor rutieri.

Pietonilor le recomandăm să respecte regulile de circulație aplicabile lor: aceștia trebuie să traverseze strada pe marcajul pietonal, prin dreptul indicatoarelor „Trecere pentru pietoni”, iar acolo unde sunt

instalate semafoare, numai la culoarea verde a acestora, să evite să pună conducătorii de autovehicule in situația de a frâna brusc pentru a le acorda prioritate și să constituie prin comportamentul lor un exemplu pozitiv pentru cei mici”, a mai transmis Poliția.

Limite de viteză pe drumurile din România

Limitele de viteză stabilite de Codul rutier sunt diferite în funcție de tipul drumului. Astfel, de principiu, limita maximă de viteză în localități este de 50 km/h, dar, pe anumite sectoare de drum

din interiorul localităților, administratorul drumului poate stabili, numai cu avizul poliției rutiere și doar pentru motociclete și mașini mici, și limite de viteză superioare, dar nu mai mult de 80 km/h.

Limitele maxime de viteză în afara localităților sunt:

  • pe autostrăzi - 130 km/h;
  • pe drumurile expres - 120 km/h;
  • pe drumurile naționale europene (E) - 100 km/h;
  • pe celelalte categorii de drumuri - 90 km/h.

Aceste limite sunt valabile în cazul mașinilor mici și motocicletelor. Când vine vorba despre camioane, autocare/autobuze sau microbuze (respectiv categoriile C, D și D1) vitezele maxime admise în afara

localităților sunt de 110 km/h pe autostrăzi, 100 km/h pe drumurile expres, 90 km/h pe drumurile naționale europene (E) și 80 km/h pe celelalte categorii de drumuri, scrie avocatnet.ro .

Citește și: Amenzile pentru vitezomani, mai mari în România decât în Germania cu până la 120 euro

Viteza maximă admisă este de 90 km/h pe autostrăzi, 85 km/h pe drumuri expres, 80 km/h pe drumurile naționale europene (E) și 70 km/h pentru celelalte categorii de drumuri în cazul

 motocicletelor cu cilindree maximă de 125 cmc (categoria A1), cvadriciclurilor a căror masă nu depășește 450 kg și echipate cu un motor a cărui putere netă maximă nu depășește 15 kW (categoria

 B1) și al autovehiculelor a căror masă totală maximă autorizată depășește 3.500 kg, dar nu este mai mare de 7.500 kg, și care sunt proiectate și construite pentru transportul a maximum opt pasageri în afară de conducătorul auto (categoria C1).

Tractoarele agricole sau forestiere și mopedele au voie să meargă, pe drumurile din afara localităților, cu cel mult 45 km/h.

Viteza maximă admisă în afara localităților pentru autovehiculele care tractează remorci sau semiremorci trebuie să fie cu 10 km/h mai mică decât viteza maximă admisă pentru categoria din care face parte autovehiculul trăgător.

De asemenea, cu viteză mai mică trebuie să conducă în afara localităților (cu 20 km/h mai mică decât viteza maximă admisă pentru categoria din care fac parte autovehiculele conduse) și șoferii care au mai puțin de un an de experiență de conducere sau persoanele care fac pregătirea practică pentru a obține permisul de conducere.

Amenzi pentru depășirea limitelor legale de viteză

Șoferii care depășesc viteza maximă admisă riscă, în funcție de cât de mult se abat de la viteza legală, amenzi cuprinse între 290 și 2.900 de lei. 

Citește și: Modificare în Codul Rutier: Puteți lua amendă și dacă mergeți încet, nu doar pentru viteză

Potrivit Codului rutier, sancțiunile sunt:

  • 290 sau 435 de lei (două sau trei puncte-amendă) - depășirea cu 10-20 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv pentru categoria din care face parte autovehiculul condus;
  • 580 sau 725 de lei (patru sau cinci puncte-amendă) - pentru depășirea cu 21-30 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv pentru categoria din care face parte autovehiculul condus;
  • 870 - 1.160 de lei (de la șase la opt puncte-amendă) - pentru depășirea cu 31-40 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv pentru categoria din care face parte autovehiculul condus;
  • 1.305 - 2.900 de lei (de la nouă la 20 puncte-amendă) - pentru depășirea cu 41-50 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv pentru categoria din care face parte autovehiculul condus.

În cazul depășirii cu mai mult de 50 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv și pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, șoferii riscă, pe lângă cea mai mare

amendă aplicabilă persoanelor fizice (clasa a IV-a de sancțiuni/ de la nouă la 20 puncte-amendă - 1.305 - 2.900 de lei), și suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioada de 90 de zile.

Șoferii care depășesc cu mai mult de 70 km/h viteza maximă admisă pe sectorul respectiv de drum riscă aceeași amendă ca mai sus și suspendarea permisului auto timp de 120 de zile.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te