Rata sinuciderilor la sate, cu 50% peste oraș, 65% din populația din rural n-are asigurare medicală

DE Mircea Marian | Actualizat: 28.07.2020 - 08:17
Foto: Români prin lume

Un studiu al companiei Lidl, împreună cu Ambasada Sustenabilității - România cu un singur chip, arată, printre altele, că 60,98% din sinuciderile înregistrate în România sunt în mediul rural și doar 39,02% sunt în mediul urban.

SHARE

Studiul mai arată că doar 65,64% din populația rurală are asigurare medicală și este înscrisă pe listele unui medic de familie, față de 85,80% din populația urbană, care are asigurare și este înscrisă la un medic de familie.

Potrivit datelor din acest document, 53,85% din populația României locuiește la oraș și 46,15% la sat.

Studiul mai arată că:

- Există 1 medic pentru fiecare 191 de persoane din mediul urban și 1 medic pentru fiecare 1.581 de persoane din mediul rural.

- Există 14.426 de medici stomatologi în mediul urban (1 medic pentru fiecare 728 de locuitori) și 2.031 de medici stomatologi în mediul rural (1 medic pentru fiecare 4.445 de locuitori).

- Circa 38% din școlile din mediul rural au grupuri sanitare situate în curte, fără apă curentă și fără canalizare. În mediul urban, 7% din școli au aceleași condiții.

- Aproximativ 2,15% din populația rurală și 0,70% din populația urbană este analfabetă.

- Nu mai puțin de 35,26% din elevii din mediul rural nu au promovat examenul de evaluare națională, conform informațiilor statistice din perioadă în care s-a desfășurat studiul România cu un singur chip (septembrie 2019 – ianuarie 2020). În urmă examenului de evaluare națională din sesiunea din 2020, numărul elevilor a crescut - 38% din elevii din mediul rural nu au promovat examenul de evaluare națională.

- România are 524 de spitale, dintre care doar 52 sunt în mediul rural, cu toate că 46,15% din populația țării trăiește aici.

România cu un singur chip își propune măsurarea și evidențierea decalajelor existente între mediul rural și mediul urban.

Datele au fost culese în perioada septembrie 2019 – ianuarie 2020 și provin din surse oficiale: Institutul Național de Statistică, Biroul Electoral Central, Eurostat, Ministerul Educației Naționale, Autoritatea Națională de Plăți și Inspecție Socială, Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, Ministerul Sănătății, Institutul Național de Sănătate Publică, Ministerul Mediului, Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.