Sporul de metrou se acordă în cuantum de 20, 27, 34 sau 40% din salariul de bază, corespunzător timpului de lucru efectuat şi categoriei de personal.
Conform informaţiilor prezentate echipei de control de către reprezentanţii Metrorex, de sporul de metrou beneficiază toţi angajaţii indiferent de locul în care îşi desfăşoară activitatea.
Raportat la valoarea totală a salariilor pentru timpul efectiv lucrat, de 270 milioane de lei, valoarea totală a sporurilor acordate conform CCM este de 234,7 milioane de lei, respectiv aproximativ 87%.
„Menţionăm faptul că, în vederea evaluării condiţiilor de microclimat, au fost efectuate evaluări periodice privind determinarea parametrilor necesari încadrării în aceste categorii. Cu toate acestea, nu au fost prezentate documente privind îndeplinirea condiţiilor impuse pentru acordarea sporului de metrou pentru personalul din aparatul central al Metrorex.
Având în vedere aceste aspecte, apreciem că acordarea sporului de metrou tuturor salariaţilor societăţii a fost abuzivă întrucât nu au fost prevăzute cu claritate condiţiile necesar a fi îndeplinite şi nu s-a ţinut cont de faptul că nu toţi salariaţii lucrează în condiţii deosebite, vătămătoare, grele sau periculoase", subliniază Raportul de control, publicat de Ministerul Transporturilor.
Raportul recomandă sesizarea Curții de Conturi pentru a determina durata şi posibilul prejudiciu produs prin acordarea pentru toţi salariaţii a sporului de metrou.