Raluca Turcan: Săptămâna aceasta ne angajăm răspunderea pe recursul compensatoriu

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 02.12.2019 - 14:57
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Vicepremierul Raluca Turcan a anunțat că Guvernul își va angaja răspunderea în Parlament, în această săptămână, pe recursul compensatoriu și pe prorogarea pensionării anticipate a magistraților.

SHARE

„Săptămâna aceasta ne angajăm răspunderea pe recursul compensatoriu, pe prorogarea pensionării anticipate a magistraților, pe trecerea de la complete de doi la cele de trei judecători și pe trecerea de la doi la patru ani în ce privește școlarizarea pentru INM.

Această corectare a legislației pe Justiție este necesară CÂT MAI URGENT pentru a nu bloca sistemul judiciar. În plus, este cerută și de raportul MCV. Există un acord scris al CSM în legatură cu aceste prorogări”, a scris Turcan pe pagina sa de Facebook.

Ea a precizat că, în ce privește recursul compensatoriu, motivarea este dată de creșterea ratei de recidivă a celor eliberați.

„Știm că el reprezintă lege penală mai favorabilă, dar este important ca, pentru viitor, să prioritizăm siguranța oamenilor. Atât cât rămâne în vigoare legea PSD a recursului compensatoriu, fiecare secundă cu această lege în vigoare amenință viața de zi cu zi a românilor.

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, se va deplasa la CEDO pentru a prezenta gravitatea situației din România. În bugetul pe anul viitor vom prevedea bani pentru brățări electronice, ocuparea posturilor vacante la Autoritatea Națională a Penitenciarelor, personal de probațiune, dar și pentru construirea unui penitenciar. Nu mai avem timp de pierdut!”, a anunțat Raluca Turcan.

Săptămăna trecută, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a declarat că nu este de dorit o abrogare abruptă a legii recursului compensatoriu întrucât ne va condamna CEDO pentru că ținem deținuții în condiții mizere, Executivul nu are bani să construiască noi penitenciare și, oricum, legea va produce efecte chiar și după abrogare, fiind normă penală mai favorabilă.

După câteva ore, la ședința de Guvern, premierul Ludovic Orban a declarat că Executivul va căuta „cele mai bune soluții” pentru aborgarea recursului compensatoriu, iar, apoi, vicepremierul Raluca Turcan a declarat că Guvernul își va asuma răspunderea în 2 săptămâni pentru abrogarea recursului ei.

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -