Rafila: În țările europene unde s-a decis renunțarea la restricții există un grad mare de vaccinați

DE Daniel Toșa | 14.02.2022 - 14:31
Rafila: În țările europene unde s-a decis renunțarea la restricții există un grad mare de vaccinați/FOTO: Facebook/Alexandru Rafila
Rafila: În țările europene unde s-a decis renunțarea la restricții există un grad mare de vaccinați/FOTO: Facebook/Alexandru Rafila

Alexandru Rafila (PSD), ministrul Sănătății, a vorbit, luni, despre contextul în care ar putea fi ridicate restricțiile anti-COVID-19 și în România. El a precizat că țările care au luat o astfel de măsură au un grad mare de acoperire vaccinală.

SHARE

Cifrele ne arată că am intrat pe un trend descendent. Acesta trebuie să se cupleze cu alți doi indicatori ca să putem discuta de ridicarea restricțiilor și despre o eventuală renunțată la starea de alertă, la un anumit moment. E vorba de scăderea numărului de persoane internate și mai ales de scăderea numărului de persoane internate la ATI.

În țările europene unde s-a decis renunțarea la restricții au puține persoane internat la ATI. Acestea au un grad mare de acoperire vaccinală.

Un lucru important când se ia decizia de ridicare a restricțiilor e legat de capacitatea sistemului sanitar de a trata pacienții, iar infecțiile să nu mai reprezinte un tip de patologie amenințătoare de viață, ci o infecție banală. Cu cât gradul de vaccinare a fost mai mare, manifestările au fost mai reduse.

Ne pregătim și noi pentru așa ceva, dar cu precauție, încât să nu producem un număr mai mare de decese sau să supra-aglomerăm spitalele.

Citește și: VIDEO Oficiali americani au evitat să confirme dacă Rusia va invada Ucraina miercuri | Newsweek Romania

Evoluția numărul de pacienți la ATI are o stabilizare, o creștere ușoară. De aceea spun că nu putem aplica niciun fel de măsuri de relaxare acum, decât când acest indicator al gradului de ocupare la ATI începe să scadă în mod susținut. Urmează să discutăm cu cei de la INSP și alți specialiști pentru a stabili exact parametrii în funcție de care să decidem în privința reluării diferitelor tipuri de activități ori renunțarea la unele dintre restricții”, a declarat Rafila.

Diplomat rus, despre invadarea Ucrainei: „Ne doare în cot” de sancțiunile Occidentului | Newsweek Romania

Numărul pacienților cu COVID internați în spitale și la ATI este în creștere luni: aproape 11.000 de bolnavi internați în secții și 1.155 la ATI.

În unitățile sanitare de profil, numărul de persoane internate în secții cu COVID-19 este de 10.938, cu 352 mai mult decât în ziua anterioară. De asemenea, la ATI sunt internate 1.155 de persoane, cu 14 mai mult decât în ziua anterioară. Dintre cei 1.155 de pacienți internați la ATI, 974 sunt nevaccinați.

Din totalul pacienților internați, 798 sunt minori, 777 fiind internați în secții, cu 73 mai mult decât în ziua anterioară și 21 la ATI, cu 3 mai mult decât în ziua anterioară.

75 de decese de COVID au fost raportate în ultimele 24 de ore, dintre care 11 survenite anterior intervalului de referință. 

Din totalul de 75 de pacienți decedați, 64 au fost nevaccinați și 11 vaccinați. Pacienții vaccinați aveau vârsta cuprinsă între grupele de vârstă 40-49 ani și peste 80 ani. Toți pacienții vaccinați care au decedat prezentau comorbidități, menționează GCS.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te