VIDEO Arafat: „Nu-mi înaintez demisia”. Parchetul Militar preia cercetarea în „cazul Colectiv”

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 28.10.2019 - 16:47

Secretarul de stat Raed Arafat a dat explicații pe Facebook, într-o înregistrare video, susținând că nu știa despre existența filmulețului difuzat de Libertatea de spre intervenția în „cazul Colectiv”. Parchetul Militar preia cercetarea intervenției primelor echipaje ISU.

SHARE

Vineri seară, șeful DSU a publicat un mesaj video de aproape 20 de minute în care spune că după ce a urmărit „speculațiile din spațiul public” a decis să clarifice „unele aspecte”, dar își menține decizia de a nu merge la emisiuni sau dezbateri pe tema intervenției primelor echipaje ISU sosite la locul tragediei Colectiv.


El susține, din nou, că nu a știut despre acest film, că nu l-a ascuns și că nici nu a dat dispoziție să fie ascuns. Șeful DSU spune că nu va demisiona, dar că dacă i se va cere nu va mai „sta un minut mai mult”.


În privința filmului, Raed Arafat a acuzat „manipularea foarte bine analizată și foarte bine studiată” și faptul că „se dorește creșterea nivelului emoțional” până în 30 octombrie, când se împlinesc 4 ani de la incendiul din Colectiv.


„Eu nu-mi înaintez demisia, pentru că nu vreau să aud niciodată în viitor că <Da, tu ai plecat, nu noi te-am dat afară>. Cine vine poate să decidă, să-mi spună să plec și plec”.

 

Vezi video aici.


Parchetul General a anunțat vineri că a disjuns dosarul Colectiv și a transmis Parchetului Militar cauza pentru a fi anchetat modul în care au intervenit primele echipaje de salvatori de la ISU ajunse la locul tragediei în care au murit 64 de oameni.


Potrivit Parchetului General, procurorii Secției de urmărire penală și criminalistică au dispus disjungerea și declinarea competenței către Parchetul Militar al Tribunalului Militar București, pentru urmărirea penală în ceea ce privește infracțiunile de abuz în serviciu, neglijență în serviciu, ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă.


Faptele pentru care s-a dispus declinarea competenței de soluționare vizează modul de intervenție a primilor salvatori sosiți la fața locului - pompieri de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) București-Ilfov - în ceea ce privește acordarea primului ajutor victimelor, precum și aspecte privind asistența medicală acordată victimelor.


Imaginile arată modul haotic în care intervin primii pompieri ajunși la fața locului, care sunt depășiți de situație, civili care cară victime, răniți duși la ambulanțe cu ajutorul unor paleți din lemn. Imaginile difuzate joi au fost ținute ascunse de către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.


Surse din Parchetul General au confirmat pentru Digi24 că încă de acum patru ani, când a fost deschis dosarul penal pentru ucidere din culpă, procurorii au transmis ISU două solicitări.

 

Una se referea la un raport care privea activitatea din seara respectivă și imagini, dacă acestea existau. Cei de la ISU au transmis, într-adevăr, niște imagini, dar este vorba doar de câteva cadre filmate în interiorul clubului Colectiv.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te