Raed Arafat: Dacă s-ar repeta tragedia de la Colectiv, aș proceda în același mod

DE Octavia Constantinescu | 25.10.2019 - 12:00
Inquam Photos

Secretarul de stat din Ministerul de Interne, Raed Arafat refuză să comenteze noile imagini de la intervenția de la Colectiv. Declarațiile date de-a lungul timpului îl incriminează.

SHARE

Cotidianul Libertatea a difuzat o înregistrare video cu intervenția de la Colectiv în care se poate vedea haosul și lipsa de coordonare de după primele momente ale declanșării tragediei.

Acuzat că a „coordonat” acest haos care, probabil, Raed Arafat a refuzat să dea explicații: „Avand in vedere ca se aproprie comemorarea Colectiv, un moment emotional major care trebuie respectat, dar si faptul ca se desfasoara procesul electoral pentru alegerea presedintelui Romaniei pentru urmatorii 5 ani, consider ca punctul meu de vedere este bine sa fie prezentat dupa aceste evenimente”.   

Să nu uităm

În cei patru ani de la evenimentele din Colectiv, Raed Arafat a avut prilejul să ne spună că nu are ce să își reproșeze:

„Dacă s-ar repeta tragedia, eu cred că tot în acelaşi mod am fi procedat, adică să-i ducem pe răniţi la toate spitalele din Bucureşti. Consider că aceasta era singura metodă prin care noi am evitat să avem decese mai multe în prima noapte.

Cele 26 de decese au fost decese la faţa locului, cu stop cardiac cu tot. Am luat atunci măsuri pe care le-am adaptat la o situaţie de dezastru neobişnuită. Şi va trebui să înţelegem că în cazuri de dezastru, când sistemul este depăşit, soluţiile nu sunt cele de fiecare zi, ci ele trebuie adaptate pentru situaţia respectivă.

Dacă ne vom confrunta cu un dezastru, în acelaşi mod va fi acţiunea în sensul prioritizării, triajului şi transferului către unităţi sanitare care să lucreze ca şi tampon până ce poţi să definitivezi transferul către o unitate care poate să-i trateze pe pacienţi”, potrivit Adevarul.ro. 

„În ce privește intervenția la cazul Colectiv, cred că detaliile le-am prezentat de mai multe ori. La intervenția de la fața locului au participat cei din MAI și de la ambulanță. Am putut aloca resurse importante. Era o situație gravă și neobișnuită din cauza numărului de victime, potrivit b1.

"Pentru mine, pe teren, şocul era cel mai mare când mi-au arătat pompierii unde au pus cei decedaţi. I-au pus undeva mai izolat, să nu fie la vedere, şi fiecare care nu reuşea resuscitarea şi era declarat decedat era adus în zona respectivă. Şi era ceva chiar un impact foarte dur şi arăta care este dimensiunea tragediei", a povestit Raed Arafat la TVR. 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.