Radu Preda, înlocuit la șefia IICCMER de Alexandra Toader, membru al Colegiului CNSAS

DE Ramona Ursu | Actualizat: 17.01.2020 - 10:54
Radu Preda, fostul șef al IICCMER. FOTO: George Călin/Inquam Photos

Radu Preda, demis de premierul Ludovic Orban din funcția de președinte executiv al IICCMER, ar urma să fie înlocuit de Alexandra Toader, membru al Colegiului CNSAS, au declarat surse, pentru Newsweek România. Contactată de publicația noastră, Toader nu a negat informația.

SHARE

UPDATE La o zi după ce Newsweek România a publicat informația că Alexandra Toader va fi numită în funcția de președinte executiv al IICCMER, Toader și-a anunțat oficial, vineri, demisia din funcția de membru al Colegiului CNSAS, printr-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook. 

„Mi-am depus demisia din CNSAS. În martie 2018, la propunerea Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, am fost numită în funcția de membru al Colegiului Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității. Îi mulțumesc domnului Președinte pentru încrederea și oportunitatea acordate. Pentru mine, această poziție a reprezentat o enormă responsabilitate. Mă despart cu greu de munca depusă la CNSAS, dar am convingerea că am contribuit și eu la deconspirarea colaboratorilor și lucrătorilor fostei Securități, timp de aproape doi ani. Sunt convinsă, în schimb, că aflarea adevărului cu privire la trecutul totalitar va continua să fie unul dintre principalele obiective ale Președintelui României, așa cum a fost până acum.

Am fost numită de Prim-ministrul Ludovic Orban în funcția de președinte executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc. Este o poziție care mă onorează în mod special, motiv pentru care îi mulțumesc premierului pentru nominalizare. La mai bine de treizeci de ani de la Revoluție, Institutul trebuie să revină la principalul său obiectiv – demascarea atrocităților săvârșite în vremea comunismului –, printr-o strategie cât mai clară în acest sens, pe care o voi imprima încă de la începutul mandatului. Responsabilii trebuie deferiți justiției, iar memoria victimelor dictaturii comuniste necesită a fi recuperată și prezervată”, a scris Alexandra Toader pe Facebook. 

____________________________________

Știre inițială din 16 ianuarie:

Radu Preda s-a aflat, în ultimlele luni, în atenția publică mai ales ca urmare a unor dezvăluiri făcute, în noiembrie anul trecut, de jurnaliștii de la Să fie lumină, care au scris despre o serie de probleme de la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, sub mandatul de cinci ani al teologului. „Preda lasă în urmă un institut fără cap, măcinat de probleme, care funcționează din inerție”, au relatat jurnaliștii.

Pe fondul scandalului mediatic, dar și în urma discuțiilor aprinse din spațiul public, premierul Ludovic Orban a decis, în 14 ianuarie, să îl demită pe Radu Preda din funcția de președinte executiv al IICCMER. Preda a comentat, în aceeași zi, pe pagina personală de Facebook, decizia șefului Guvernului:

„În seara zilei de 14 ianuarie 2020, premierul Orban a semnat decizia demiterii mele de la conducerea IICCMER. Nu doar ca actul este ilegal, avand mandat legal (protectiv, cum spun juristii), dar este imoral. Presa a preluat, ticalos, acuzatii care imi sunt aduse de un an de zile de un grupuscul de la institut si care nu s-au dovedit intemeiate pana acum. Un "clasic" razboi pentru putere.

Personal, am anuntat din vreme ca, in ciuda primirii celui de al doilea mandat, am de gand sa plec, dar lasand institutia si mai ales tema pe maini bune. Se pare ca unii nu au mai avut rabdare. Una peste alta, cultura memoriei in Romania, la trei decenii de la caderea comunismului, este subminata de indivizi abulici, egolatari, razbunatori, toxici, fara anvergura, capabili de trocuri politice imunde etc. Pacat!”

Surse din domeniu au declarat, pentru Newsweek România, că locul lui Radu Preda la șefia IICCMER ar urma să fie luat de către Alexandra Toader (foto jos), în prezent membru al Colegiului Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității.

Toader a ajuns în conducerea CNSAS în 2018, fiind propunerea președintelui Klaus Iohannis pentru această funcție. Alexandra Toader este printre puținii membri ai Colegiului CNSAS care sunt licențiați în Istorie, având un master în „Istoria comunismului în România“ și un doctorat în Istorie, obținut la Universitatea „Al. I. Cuza“ din Iași.

La această instituție de învățământ universitar, Toader le-a predat, în calitate de asistent asociat, studenților de la Facultatea de Istorie, iar din septembrie 2014 este cercetător științific la aceeași facultate. Din 2016 până în 2018, când a ajuns la CNSAS, Alexandra Toader a fost consilier în cadrul Departamentului de Relaţii cu Autorităţile Publice şi Societatea Civilă, în cadrul Administrației Prezidențiale.

Contactată de Newsweek România, Alexandra Toader a declarat că a auzit că ar urma să fie numită președinte executiv al IICCMER, însă nu a prinit nicio înștiințare oficială. „Am aflat și eu despre acest lucru, în sensul că am primit felicitări, dar, până nu este publicată decizia în Monitorul Oficial, nu pot spune mai mult”, a precizat Alexandra Toader.    

Numirea unui nou șef al IICCMER se face tot de către premierul Ludovic Orban. Dacă Alexandra Toader va ajunge noul președinte executiv al acestei instituții, va rămâne un loc liber în Colegiul CNSAS. Propunerea pentru ocuparea acestei poziții îi va reveni președintelui Klaus Iohannis, care, în urmă cu doi ani, a ales-o pe Alexandra Toader drept varianta Cotroceniului pentru Colegiul Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te