Pușcăriile l-au evaluat pe Tudorel Toader. Ministrul Justiției a rămas repetent, cu nota 2

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 05.03.2019 - 10:11
Tudorel Toader nu este susținut de angajații din penitenciare. Foto Inquam Photos/Octav Ganea

Federația Sindicatelor din cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor (FSANP) a distribuit propria evaluare a lui Tudorel Toader, susținând că acesta ar trebui să fie demis de urgență.

SHARE

FSANP afirmă că ministrul Justiției este vinovat pentru scăderea siguranței atât în penitenciare, cât și în comunitate.   „În mandatul Tudorel Toader la Justiție au avut loc 8.632 de incidente negative in penitenciare. A crescut numărul cazurilor de agresiune între deținuți (2.920) și la adresa personalului (344), autoagresiune (1.776) distrugeri de bunuri (776) și descoperire de droguri (544).

S-au mai înregistrat, printre altele, 272 de cazuri de îngerări de obiecte metalice și substanțe toxice, 280 de accidentări dintre cele tipice de penitenciar și, surprinzător, 288 de accidente de muncă.

Între timp, peste 15.000 de deținuți au beneficiat de reducerea cu 1/5 a pedepselor, populația penitenciarelor s-a redus temporar cu aproape 7.000 de deținuți, ca urmare a legii recursului compensatoriu.

Infractorii au fost practic trimiși înapoi în comunitate, de unde peste 70% se vor întoarce în următorii ani, după ce vor face noi victime și vor produce alte prejudicii. 

Politica de resurse umane, sub semnul politizării și vasalizării  

În mandatul Tudorel Toader, toate concursurile pentru ocuparea posturilor vacante de director de penitenciar au fost blocate, deși au fost anunțate mai multe astfel de proceduri care s-au desfășurat parțial, dar n-au fost finalizate.

Între timp, ministrul Toader controlează sistemul penitenciar prin împuterniciri chiar și peste limita legală de 1 an și aplică o politică de vasalizare și politizare sub pretextul unor modificări legislative care trenează de 2 ani.  

Deficitul de resurse umane rămâne unul sever, conform standardelor de personal aprobate de către chiar ministrul Justiției, fiind cu aproape 8.000 de angajați mai puțini față de necesar, situație care generează în continuare ore suplimentare care nu pot fi recuperate. Încă sunt peste 1 milion de ore suplimentare neplătite personalului din penitenciare, chiar dacă din aprilie 2018 a început plata orelor suplimentare curente ca urmare a acțiunilor sindicale.

Tudorel Toader încearcă să-și asume merite care nu-i aparțin  

Ministrul Toader se laudă, în schimb, cu o serie de rezultate obinute în urma protestelor sindicatelor și prin negociere directă cu prim-ministrul de la acea vreme. Creșterea salariilor cu 10%, suplimentarea statelor de funcții cu 1000 de posturi și plata orelor suplimentare începând cu aprile 2018 sunt rezultatul acțiunilor sindicale, iar ministrul nu a susținut în niciun fel aceste demersuri chiar dacă ulterior a fost obligat să le pună în practică.

În concluzie, după un astfel de raport de activitate, care echivalează practic cu un autodenunț pentru incompetență, ministrul Tudorel Toader trebuie demis de urgență", se arată în textul postat pe pagina de Facebook a FSANP.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.