PSD trebuie să vină cu alte propuneri la Transporturi și Dezvoltare

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 20.11.2018 - 16:11
Ilan Laufer a fost refuzat de către Klaus Iohannis. Foto Inquam Photos/George Călin

PSD va trebui să vină cu propuneri noi pentru Ministerul Transporturilor și Mnisterul Dezvoltării, după ce președintele Klaus Iohannis i-a respins, marți, pe Olguța Vasilescu și Ilan Laufer.

SHARE

Potrivit unei decizii a Curții Constituționale din anul 2008, PSD e obligat să vină cu propuneri noi, persoana respinsă fiind exclusă. „Preşedintele României poate refuza, o singură dată, motivat, propunerea primului-ministru de numire a unei persoane în funcţia vacantă de ministru. Primul-ministru este obligat să propună o altă persoană”.Judecătorii și-au întemeiat decizia din 2008 luând ca valoare constituțională de principiu prevederea constituțională care îi oferă președintelui României să ceară, o singură dată, reexaminarea unei legi adoptate de parlament, potrivit G4Media.

„Aplicată la procesul de remaniere guvernamentală şi de numire a unor miniştri în caz de vacanţă a posturilor, această soluţie este de natură să elimine blocajul ce s-ar genera prin eventualul refuz repetat al Preşedintelui de a numi un ministru la propunerea primului-ministru”, au explicat judecătorii constituționali.

Citește și: Remaniere. Aruncați din guvernele Grindeanu și Tudose, buni pentru executivul Dăncilă 

Preşedintele României, neavând drept de veto, poate să ceară primului-ministru o singură dată, motivat, să facă o nouă propunere de numire a altei persoane în funcţia de ministru. Motivele cererii Preşedintelui României nu pot fi cenzurate de primul-ministru, care, în procedura prevăzută de art.85 alin.(2) din Constituţie, nu are decât dreptul de a propune Preşedintelui numirea unui ministru, iar nu şi competenţă decizională.

 Opinie separată la decizia majoritatră a Curții a făcut actualul ministru al Justiției, Tudorel Toader, în 2008 judecător constituțional, care a susținut atunci că prim-ministrul ar trebui să-i poată propune președintelui aceeași persoană pentru funcția de ministru, chiar dacă șeful statului a respins-o inițial.

Citește și: Iohannis a refuzat numirea Olguței Vasilescu la ministerul Transporturilor

Nicolicea vorbește de conflict juridic

Pe de altă parte, deputatul PSD Eugen Nicolicea a declarat că există posibilitatea ca PSD să sesizeze Curtea Constituțională a României cu privire la un posibil conflict juridic de natură constituțională, după ce președintele Klaus Iohannis a refuzat inclusiv propunerile aferente de revocare din funcție a celor doi miniștri care se află acum la aceste instituții. „Primul lucru pe care îl vom face este de a analiza situația. Al doilea este de a sesiza CCR pe un conflict juridic de natură constituțională. După cum știți, posibilitatea refuzului la numire o singură dată a fost tranșată de CCR, în timp ce posibilitatea refuzului la revocare nu există în nicio decizie a CCR. Nici nu există vreun precedent.

Citește și Secretarul general PSD propune o rocadă în guvern între Vasilescu și Laufer

Sunt mai multe situații. Diferența între unii propuși și unii care au fost revocați sau și-au dat demisia este că doamna Olguța Vasilescu era posesoarea a două propuneri: de revocare și numire, fiind legate între ele, evident. Nimeni nu își imagina încurcătura bine făcută: adică accepți să fii revocat, dar nu accepți să fii numit. Gestul președintelui este o încurcătură bine făcută.Domnul președinte nu a ținut cont de propunere, pentru că în cazul Olguței Vasilescu propunerea era și de revocare, și de numire. Doamna premier a făcut niște propuneri de care nu s-a ținut cont și, cel puțin la revocări, nu există vreo motivație pentru ca un președinte să se poată opune unei revocări. Înțeleg la numire, inventezi motive, mapa profesională, cum a făcut Băsescu. Dar la revocare nu am înțeles ce motiv poate să invoce.

Există și varianta de a accepta acum situația și de a face alte propuneri. Încurcătura cea mare este că nu poți să invoci simetria, să spui că dacă a refuzat revocarea trebuie să revoce o altă persoană”, a declarat Eugen Nicolicea.

Citește și Guvern Dăncilă II: un filolog la Transporturi, un agroturist la Economie, un economist la Apărare

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te