Magistrații au respins apărările făcute de avocații PSD, care au susținut că nu pot oferi aceste date invocând prevederi din Legea contabilității nr. 82/1991, Legea 334/2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale, dar și controalele specifice realizate de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) sau ANAF.
"În realitate, Legea nr. 544/2001 este complementară și, mai important, presupune o formă de descentralizare, în sensul că orice cetățean are dreptul de a solicită informații punctuale, fiind fără relevanță reglementarea în paralel a altor forme de transmitere de informații către alte autorități de control", motivează Tribunalul București. Instanța a mai arătat că informațiile de interes public reprezintă un drept al cetățeanului ce nu poate fi negat ori subminat prin invocarea faptului că există deja instituite alte mijloace de control.
Potrivit deciziei Tribunalului București, PSD trebuie să-i comunice lui Ovidiu Vanghele toate datele solicitate de jurnalist. El a vrut să afle sursele de finanțare și prestatorii de servicii privind mai multe acțiuni organizatorice, cum ar fi transportul participanților din localitățile de domiciliu către București, asigurarea de apă și mâncare pentru aceștia, amenajarea locului de desfășurare a evenimentului (instalare scenă, instalare ecrane, difuzare muzică, difuzare Finală Roland Garros 2018 etc.) . La acest miting s-a estimat că ar fi participat un număr de 130.000 de oameni. Știrea integral poate fi citită aici.