PSD negociază cu UDMR o nouă OUG pe Codul Administrativ care să permită autonomia locală

DE Alexandru Pop | Actualizat: 03.07.2019 - 15:03
Mândră că e româncă, Viorica Dăncilă: INQUAM Photos/Adriana Neagoe

Maghiarii vor completarea art. 94 din Codul Administrativ prin introducerea alin. 2 conform căruia autoritățile locale pot decide, prin hotărâre, utilizarea limbilor minorităților și acolo unde acestea sunt sub 20%.

SHARE

Săptămână trecută Guvernul a adoptat prin Ordonanţă de Urgenţă Codul Administrativ, dar documentul nu  fost publicat nici până azi în Monitorul Oficial.

Kelemen Hunor a avut ieri o discuţie cu Viorica Dăncilă în legătură cu mai multe prevederi ale ordonanţei. Liderul UDMR i-a cerut prim-ministrului să modifice Codul Administrativ şi să îşi asume forma dezbătută în Parlament, chiar dacă această formă este neconstituțională. Reamintim că, în noiembrie 2018, Curtea Constituțională a decis, cu unanimitate de voturi, că legea privind Codul Administrativ este neconstituțională în integralitate.

Proiectul de modificare a Ordonaței de Urgență adoptate săptămâna trecută nu apare pe ordinea de zi a ședinței de mâine, însă n-ar fi prima dată când Guvernul Dăncilă ar veni cu o schimbare făcută în spatele ușilor închise, chiar dacă acest lucru încalcă legea.

Principala nemulţumire a UDMR-iştilor este ce a folosirii limbii maghiare în administraţia locală din zonele cu populaţie aparţinând minortităţii maghiare. Conform noului Cod Administrativ, după recensamântul din 2021, dacă populaţia maghiară scade sub 20%, pierde acest drept.

O altă modificare susținută de UDMR prezentă în Codul Administrativ adoptat de Parlament anul trecut se referea la eliminarea prevederilor privind atributul prefecților de a verifica măsurile întreprinse de primari și președintele de consiliu județean, dar și scoaterea din lista cuprinzând bunuri care aparțin domeniului public al statului a terenurilor și clădirilor în care își desfășoară activitatea instituția prefectului.

Acesta este un alt motiv pentru care Kelemen Hunor presează Guvernul Dăncilă să-și asume forma dezbătută de Parlament, chiar dacă aceasta a fost declarată neconstituțională.

Citește și:

PSD a deschis calea spre autonomia „Ținutului Secuiesc” prin Codul Administrativ

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.