Proxenetul Grasu din Pașcani obliga minorele exploatate în Italia să se împrumute cu dobândă de 30%

DE Adrian Costin | Actualizat: 30.06.2021 - 22:17

Percheziții concomitente au avut loc la cinci adrese din Iași și Suceava și o adresă din Italia, într-un dosar de trafic de minori și proxenetism, instrumentat de autoritățile române și italiene.

SHARE

În cauză s-a reținut faptul că, în perioada 2015 – 2019, mai multe persoane au acționat pe linia traficului de persoane și de minori, respectiv exploatarea unor tinere minore și majore la practicarea prostituției, atât pe plan local, în municipiul Pașcani, cât și pe teritoriul Italiei, în localitatea Bergamo.

Citește și: Hackerul român care a creat virusul troian Gozi, arestat la Bogota. Era căutat de americani din 2013

Totodată, cele 20 de victime identificate erau obligate să împrumute bani de la membrii grupării pentru a-și asigura traiul zilnic, sume pentru care aceștia le solicitau dobânzi de peste 30%”, se arată într-un comunicat al DIICOT Iași.

Proxenetul Grasu și femeia care era mâna lui dreaptă

Între anii 2016 - 2019, carabinierii din Bergamo au depistat şi legitimat un număr mare de prostituate la stradă, mare parte dintre acestea având domiciliul în Paşcani sau localităţile din apropiere. De asemenea, carabinierii au aflat că liderul grupării,Constantin-Adrian Murariu, zis „Grasu“, coordona şi o afacere în  Paşcani prin care împrumuta bani cu dobânzi mari, cămătărie.

Citește și: Două autocare cu căpșunari români au revoltat turiștii dintr-un camping din Belgia: Nu e uman

De asemenea, acesta cumpăra terenuri şi imobile prin România, cu bani rezultaţi din prostituţie. Tot „Grasu“ era cel care se ocupa de cazarea victimelor în apartamentele închiriate şi îi controla pe ceilalţi membri din grupare printr-o stare de dependenţă, „prin furnizarea contra cost a drogurilor, autoturisme, închirierea unor locuinţe, pentru care aceştia achitau sume mari de bani proveniţi din actele de prostituţie ale victimelor“.

Citește și: Fugarul Anaser Duduianu, executat pentru că nu și-a plătit telefonul

Liderul „Grasu“ avea ca „mână dreaptă“ o tânără din Paşcani, Rozalia Fîță, cunoscută drept Blonda, în vârstă de 25 de ani. „O femeie cu o capacitate criminală impresionantă şi care nu a demonstrat niciodată milă fetelor exploatate. Pentru fete, ea le explica faptul că şi ea a început aşa, ca prostituată pe stradă şi că acum nu mai lucra şi încasa doar banii“, au precizat anchetatorii italieni. 

Grasu deținea supremația pe câteva străzi din Bergamo

Gruparea a acţionat începând cu anul 2008, ceea ce a permis consolidarea poziţiei liderilor pe plan local, cât şi constituirea unei reţele solide specializată în racolarea, transport, cazarea şi exploatarea victimelor.

Cercetările au arătat  că liderii grupării deţin supremaţia asupra unor segmente de stradă  din zona Ghisalba şi Calcinate, la periferia oraşului Bergamo, unde victimele practică prostituţia, încasează zilnic taxa de „post” de la fiecare victimă în parte direct sau de la membrii grupării care deţin control asupra victimelor, aproximativ 100 – 150 euro pentru fiecare „post”.

În cadrul operaţiunilor de supraveghere, desfășurate de către autoritățile judiciare italiene, a rezultat faptul că liderul grupării  coordonează din Italia şi o afacere în Iaşi – Paşcani prin care realizează acte de cămătărie şi investeşte sume de bani, presupuse a proveni din afaceri ilegale desfăşurate pe teritoriul statului italian, prin achiziţionarea de imobile şi terenuri în România.

Raportat la activitatea infracțională desfășurată de către liderul grupului a rezultat faptul că acesta intermediază asigurarea cazării victimelor în apartamentele închiriate, deţine controlul asupra celorlalţi membri ai grupării, îi coordonează şi îi menţine într-o stare de dependenţă, prin furnizarea contra cost de droguri, autoturisme, închirierea unor locuinţe, pentru care aceştia achită sume mari de bani proveniţi din actele de prostituţie ale victimelor.

Din anul 2019 și până în prezent, în urma cercetărilor, au fost indisponibilizate bunuri și imobile în valoare de peste 500.000 de euro.  

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.