Proprietarii clădirilor cu risc seismic, obligați să consolideze imobilele

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 20.07.2018 - 15:56
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, legea conform căreia persoanele care stau în clădiri cu risc seismic sau care le administrează sunt obligate să ia măsuri de `consolidare și modernizare” prevăzute de lege pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor.

SHARE

Proiectul a fost adoptat pe 26 iunie de Camera Deputaţilor, cu 273 de voturi „pentru", două „împotrivă" şi patru abţineri și a intrat de joi în vigoare. Legea are ca scop eficientizarea administrării locuinţelor, în cazul blocurilor, caselor cu curte comună sau ansamblurilor rezidenţiale.
„Proprietarii construcţiilor, persoane fizice sau juridice, şi asociaţiile de proprietari, precum şi persoanele juridice care au în administrare construcţii încadrate în clasele de risc seismic şi/sau afectate de seisme, sunt obligaţi să ia măsurile prevăzute de lege pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor”, se arată în articolul 32, alineatul (5) al Legii promulgate.
De asemenea, proprietarii sunt obligați să ia măsuri de consolidare şi modernizare a locuinţei, „modernizarea echipamentelor, instalaţiilor şi dotărilor aferente, montarea contoarelor pentru individualizarea consumurilor la nivel de proprietate individuală, reabilitarea termică în scopul creşterii performanţei energetice, precum şi reabilitarea structural-arhitecturală a anvelopei condominiului pentru creşterea calităţii arhitectural-ambientale a acestuia, potrivit prevederilor legale, în condiţiile menţinerii aspectului armonios şi unitar al întregului condominiu, indiferent de natura intervenţiilor", potrivit textului legii.
Legea conţine şi prevederi cu privire la modificarea faţadei clădirilor colective supraetajate. „În cazul condominiilor de tipul imobilelor colective multietajate, modificarea aspectului faţadei se face numai în mod unitar pe întreg condominiul, indiferent de numărul asociaţiilor de proprietari constituite pe scări sau tronsoane, în baza unei documentaţii tehnice elaborate în condiţiile legii, de către arhitecţi cu drept de semnătură şi cu respectarea prevederilor legale în vigoare privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, regimul monumentelor istorice şi al zonelor protejate, reabilitare termică pentru creşterea performanţei energetice a clădirilor şi reabilitarea structural-arhitecturală a anvelopei acestora pentru creşterea calităţii arhitectural-ambientale a clădirilor", potrivit sursei citate de Mediafax.
Totodată, proprietarii pot aduce modificări, îmbunătăţiri locuinţei cu autorizarea prealabilă a lucrărilor de construcţii de către administraţia publică.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -