Proiect MAI: Asistenţa medicală de urgenţă, coordonată de DSU. Rafila: Cedez funcția de ministru

DE Romulus Preda | Actualizat: 28.04.2022 - 17:48
Proiect MAI - asistența medicală de urgență, in coordonarea DSU / gov.ro
Proiect MAI - asistența medicală de urgență, in coordonarea DSU / FOTO: captură video

Ministerul de Interne a supus dezbaterii publice un proiect de lege care vizează reorganizarea instituţiei, iar potrivit prevederilor documentului asistenţa medicală de urgenţă ar urma să fie coordonată de către Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, notează news.ro.

SHARE

Ministerul de Interne a supus dezbaterii publice un proiect de lege care vizează reorganizarea instituţiei, iar potrivit prevederilor documentului asistenţa medicală de urgenţă ar urma să fie coordonată de către Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, potrivit news.ro.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, acuză că nu a fost informat despre acest proiect. Mai mult, ministerul pe care-l conduce nu se află pe lista instituţiilor avizatoare. Rafila susţine că opoziţia sa nu are legătură cu persoana medicului Raed Arafat, ci cu activitatea medicală, care este finanţată de către Ministerul Sănătăţii. ”Eu sunt gata să-i cedez domnului Arafat poziţia de ministru al Sănătăţii”, a afirmat Rafila.

Ministerul de Interne a suspus dezbaterii publice un proiect de lege care vizează reorganizarea instituţiei.  
 
Citește și: Putin și Zelenski se întâlnesc în următoarele zile la presiunea lui Erdogan. Ce șanse de pace sunt

Potrivit prevederilor documentului, ”MAI îndeplineşte, potrivit legii, următoarele atribuţii specifice domeniului afacerilor interne (...) asigură aplicarea unitară, la nivel naţional, a legislaţiei privind protecţia civilă, apărarea împotriva incendiilor şi gestionarea situaţiilor de urgenţă; asigură coordonarea integrată, la nivel naţional, a activităţilor de protecţie civilă, de prevenire şi gestionare a situaţiilor de urgenţă, de prim ajutor calificat şi asistenţă medicală de urgenţă; asigură, potrivit competenţelor, activităţi de sprijin aerian şi transport medical de urgenţă”.  

Citește și: Pravda: Rusia amenință că va lovi România cu rachete. Bucureștiul ar putea invada Transnistria

”Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă coordonează integrat, la nivel naţional, activităţile de protecţie civilă, prevenire şi gestionare a situaţiilor de urgenţă, asigurarea resurselor umane, materiale, financiare şi de altă natură, necesare restabilirii stării de normalitate, inclusiv de prim ajutor calificat şi asistenţă medicală de urgenţă”, se mai arată în document.  

Prevederile referitoare la coordonarea asistenţei medicale de urgenţă au stârnit nemulţumirea ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila.  

Acesta susţine că nu a fost informat despre elaborarea acestui proiect de lege.  

”Am fost surprins când am văzut acest proiect de lege promovat de MAI, eu nu vreau să intru în niciun fel de polemică cu nimeni în acest moment. În mod evident, asistenţa medicală de urgenţă (...) este în dreptul Ministerului Sănătăţii”, a declarat Alexandru Rafila, miercuri seară, la România TV.  

Potrivit ministrului, scoaterea Ministerului Sănătăţii de pe lista avizatorilor ”arată că a fost o chestiune deliberată, nu a fost o chestiune întâmplătoare”.  

”Una este să coordonezi asistenţa medicală de urgenţă integrat într-o situaţie de urgenţă, de criză, de alertă şi altceva este de coordonat asistenţa medicală de urgenţă în condiţii de normalitate”, a mai afirmat ministrul.  

Potrivit acestuia, asistenţa medicală de urgenţă este un întreg lanţ, dintre care asigurarea intervenţiei şi transportului, realizată în proporţie de 91% de Ambulanţă şi UPU sunt finanţate de Ministerul Sănătăţii. În acest lanţ intervine SMURD, care realizează 9% dintre intervenţiile la nivel naţional şi care lucrează, uneori, afirmă ministrul, cu medici din UPU.  

”Mi se pare o chestiune ilogică şi aberantă de a coordona această activitate altcineva decât Ministerul Sănătăţii, asta nu se întâmplă nicăieri. Noi dăm banii pentru aceste servicii”, a mai declarat ministrul.  

”Nu e vorba despre persoane, nu e vorba despre persoana doctorului Arafat, eu cred că am fost unul dintre cei care l-au lăudat cel mai tare (...) Dânsul este un om extrem de capabil, dar aici discutăm de responsabilitate pentru asigurarea asistenţei medicale în România pe termen mediu, nu e o chestiune conjuncturală, iar domnul Arafat dacă doreşte să coordoneze această activitate să vină la Ministerul Sănătăţii, chiar în locul meu, eu nu am niciun fel de problemă”, a adăugat Alexandru Rafila.  

Acesta critică ”această insistenţă legată de coordonarea unei activităţi medicale de către un alt minister decât Ministerul Sănătăţii”.  

”Dacă discutăm despre o problemă de Sănătate, MS trebuie să aibă un punct de vedere. Dacă vorbim despre stingerea de incendii, evident că Ministerul de Interne trebuie consultat”, a mai declarat RAfila.  

Întrebat dacă există vreo variantă de a accepta această propunere, Rafila a afirmat: ”Eu personal nu am de ce să accept o astfel de variantă, pentru că atâta timp cât sunt ministrul Sănătăţii sunt responsabil pentru sistemul de sănătate şi, aşa cum vă spuneam mai devreme, eu sunt gata să-i cedez domnului Arafat poziţia de ministru al Sănătăţii sau să vină ca şi secretar de stat, pentru că una este persoana şi altceva este responsabilitatea faţă de funcţionarea sistemului de sănătate pentru următorii ani. Legarea acestor chestiuni de numele unor persoane mi se pare o chestiune nepotrivită şi chiar uşor periculoasă”.  

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te