Programul Casa Verde va avea reguli noi. Se vor implementa metode de departajare

DE Catinca Doboș | Actualizat: 09.10.2024 - 15:30
Programul Casa Verde va avea reguli noi. Se vor implementa metode de departajare - Foto: Freepik (rol ilustrativ)
Programul Casa Verde va avea reguli noi. Se vor implementa metode de departajare - Foto: Freepik (rol ilustrativ)

Programul Casa Verde va avea reguli noi. Se vor implementa metode de departajare. Ce a anunțat Mircea Fechet, ministrul Mediului?

SHARE

Mircea Fechet, ministrul Mediului, a anunțat că va fi schimbat regulamentul Programului „Casa Verde Fotovoltaice”.

Ministrul spune că sistemul trebuie modificat pentru a fi accesat mai ușor, astfel încât să nu existe inechități pentru cei care nu știu să folosească un computer cu rapiditate. Pentru înscrierea în program, fiecare beneficiar trebuie să depună documentele pe o platformă online, într-un timp foarte scurt.

Programul Casa Verde va avea reguli noi. Se vor implementa metode de departajare

Înscrierile în cadrul celor 5 sesiuni din 2024 s-au terminat într-un timp foarte scurt și au existat chiar suspiciuni de fraudă prin intermediul inteligenței artificiale. 

Ministrul Fechet a spus că nu vrea să transforme Programul Casa Verde într-o „olimpiadă digitală” unde beneficiază cei care sunt mai rapizi. Astfel, în viitor, Ministerul Mediului va lua în calcul metode prin care românii să aibă șanse egale în cadrul programului, a declarat ministrul Fechet pentru Digi24.

Citește și: Suspiciuni de fraudă la accesarea programului Casa Verde Fotovoltaice. Ce implicare are AI

„Vreo 35% dacă-mi amintesc eu bine, iar cea mai mare parte a aplicanților, respectiv peste 60% au introdus aceste documente într-un interval cuprins între un minut și două minute, manual 100%. (...) În același timp însă, nu ne dorim să transformăm pe viitor programul Casa Verde Panouri Fotovoltaice într-o Olimpiadă Națională de Competențe Digitale. Asta înseamnă că va trebui să ne gândim la niște factori de departajare, va trebui să găsim instrumente prin care toți românii care doresc să aplice să beneficieze de un tratament egal și nediscriminatoriu, indiferent dacă ești mai iute de mână sau nu”, spune ministrul Fechet.

Suspiciuni de fraudă

Asociația Prosumatorilor si a Comunităților de Energie susține că înscrierile în programul Casa Verde Fotovoltaice pentru regiunea București-Ilfov ridică o serie de semne de întrebare tocmai că aceastea s-au încheiat foarte repede și există suspiciuni de fraudă cu ajutorul inteligenței artificiale (AI).

Citește și: Bugetul pentru Casa Verde Fotovoltaice epuizat în timp record în Regiunea Centru

Potrivit autorităților, bugetul pentru această regiune s-a epuizat într-un timp-record, respectiv 1 minut și 5 secunde. 

Asociația Prosumatorilor susține că, deși înscrierea într-un minut nu pare exagerată, suspiciunile de fraudă vin din faptul că o persoană care s-a înscris în 40 de secunde a avut cronologic al 1.100-lea dosar validat.

AFM susține, însă, că până acum nu există dovezi că ar fi fost încercări de fraudă.

În ce privește o posibilă fraudă cu ajutorul inteligenței artificiale la programul Casa Verde, Mircea Fechet a spus: „Dacă sistemul a fost fraudat, acest lucru se va afla și cei vinovați, fără îndoială, vor plăti”.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te