Suspiciuni de fraudă la accesarea programului Casa Verde Fotovoltaice. Ce implicare are AI

DE Mona Lazăr | Actualizat: 04.10.2024 - 15:39
Suspiciuni de fraudă la accesarea programului Casa Verde Fotovoltaice. Ce implicare are AI FOTO Inquam Photos / George Călin
Suspiciuni de fraudă la accesarea programului Casa Verde Fotovoltaice. Ce implicare are AI FOTO Inquam Photos / George Călin

Asociația Prosumatorilor si a Comunităților de Energie susține că înscrierile în programul Casa Verde Fotovoltaice pentru regiunea București-Ilfov ridică o serie de semne de întrebare tocmai că aceastea s-au încheiat foarte repede și există suspiciuni de fraudă cu ajutorul AI.

SHARE

Asociația Prosumatorilor si a Comunităților de Energie susține că înscrierile în programul Casa Verde Fotovoltaice pentru regiunea București-Ilfov ridică o serie de semne de întrebare tocmai că aceastea s-au încheiat foarte repede și există suspiciuni de fraudă cu ajutorul inteligenței artificiale (AI).

Citește și: Bugetul pentru Casa Verde Fotovoltaice epuizat în timp record în Regiunea Centru

Potrivit autorităților, bugetul pentru această regiune s-a epuizat într-un timp-record, respectiv 1 minut și 5 secunde. „Înscrierile în Programul Casa Verde 2024 pentru zona București – Ilfov au coborât stacheta de timp la un nivel extrem de îngrijorător, iar numeroase persoane sunt revoltate de această situație.

Suspiciuni de fraudă la accesarea programului Casa Verde Fotovoltaice. Ce implicare are AI

În ultimele două săptămâni, paginile de social media ale prosumatorilor au fost inundate de oferte de <<ajutor>> contra cost, pornind de la câteva sute de lei și ajungând la peste o mie de lei, prin introducere directă sau folosind extensii de browser – programe dedicate pentru înscrierea super rapidă. Inventivitatea românilor, mai ales a celor care au văzut o oportunitate de a câștiga bani din această înscriere, s-a făcut simțită în special în cea mai bogată zonă a României, care are și cei mai mulți prosumatori.

Citește și: Cum câștigi, luni, 30.000 lei pentru panouri fotovoltaice prin Casa Verde. Ai 90 de secunde

Faptul că înscrierea se face într-un minut nu pare exagerat, mai ales că zona are mulți oameni <<litterați>> în calculatoare. Interesant este că, din informațiile noastre, o persoană care s-a validat în 40 de secunde a avut cronologic al 1.100-lea dosar validat.

Termenul de 40 de secunde este unul de invidiat și ridică întrebarea logică: cum și câte dosare s-au validat sub 30 de secunde, de exemplu?

În urma discuțiilor cu persoane specializate în domeniu, există suspiciuni privind „robotizarea” înscrierii prin diverse metode, unele implicând chiar Inteligența Artificială.

Pentru a demonstra acest lucru, Asociația Prosumatorilor din România (A.P.C.E.) a cerut oficial către AFM să ne informeze câte dosare s-au înregistrat sub limita de 30 de secunde de la deschiderea sesiunii. Considerăm că limita de 30 de secunde este sub capacitățile umane de a înscrie informațiile cerute pe platformă. Dacă astfel de dosare există, cu siguranță există suspiciuni mari de implicare al unor programe speciale de înscriere rapidă în aplicație”, arată asociația.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te