LIVE Alegeri prezidențiale Vezi în timp real prezența la vot
2.999.777 Votanți în România
16,66 %
304.084 Votanți în străinătate
Click aici pentru statistici complete

Prognoza METEO este îngrijorătoare. În România au murit 5 oameni, Europa se teme de alte tragedii

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 15.09.2024 - 15:13
Prognoza METEO este îngrijorătoare. În România au murit 4 oameni, Europa se teme de alte tragedii - Foto: DSU
Prognoza METEO este îngrijorătoare. În România au murit 4 oameni, Europa se teme de alte tragedii - Foto: DSU
Prognoza METEO este îngrijorătoare. În România au murit 4 oameni, Europa se teme de alte tragedii - Foto: DSU
Prognoza METEO este îngrijorătoare. În România au murit 4 oameni, Europa se teme de alte tragedii - Foto: DSU

Prognoza METEO este îngrijorătoare. Ciclonul Boris s-a abătut peste Europa. În România au murit 5 oameni. Autoritățile au organizat tabere pentru sinistrați după ce a fost nevoie să evacueze sute de oameni din calea viiturilor.

SHARE
Prognoza METEO este îngrijorătoare. Ciclonul Boris a lovit Europa și autoritățile se tem de ce va urma. În România au murit patru oameni în zonele afectate de inundații. 
 
UPDATE 15.10 IGSU anunță că o persoană dispărută a fist găsită în viață

”1 persoană dispărută (Pechea/GL) a fost găsită în viață, fără afecțiuni medicale. 

 Urmare a manifestării fenomenelor hidrometeorologice manifestate în zilele anterioare la momentul raportării sunt înregistrate:
-    5 persoane decedate
-    1 persoană dispărută (Costache Negri/GL)”, a transmis IGSU.

 
UPDATE. 13.10 . Urmare a manifestării fenomenelor hidrometeorologice din zilele anterioare, pe raza loc. Slobozia Conachi din județul Galați, a fost identificată încă 1 victimă decedată, numărul total al persoanelor decedate fiind 5.
 
Mii de case au fost distruse, iar oamenii salvați din calea puhoaielor au fost duți în tabere pentru sinistrați. 
 
UPDATE. Bilanțul ciclonului Boris în România: 15.000 de oameni afectați, 5.000 de case distruse, 4 decese, 2 dispăruți
 

Prognoza METEO este îngrijorătoare. În România au murit 4 oameni, Europa se teme de alte tragedii

Toate unitățile de pompieri din zona județelor afectate de inundații  au fost alertate. Astfel că oricând se poate suplimenta numărul salvatorilor. 
La Galați au fost trimiși inclusiv pompieri de la București. La acțiune participă și Armata.  
 
 
Despre tragediile din România a scris și presa internațională. BBC notează că România a înființat tabere de strămutare și a lansat operațiuni de salvare după ce inundațiile au ucis cel puțin patru persoane și au distrus mii de case în estul țării.

Bărcile și avioanele militare sunt folosite pentru a muta oamenii în siguranță, iar premierul Marcel Ciolacu a spus că prioritatea acum este prevenirea pierderilor în continuare de vieți omenești.

În ultimele zile, ploi torenţiale au măturat Europa Centrală şi de Est, umflarea râurilor şi declanşând avertismente de inundaţii în Republica Cehă, Polonia, Austria, Slovacia şi Ungaria.

Barierele împotriva inundațiilor din capitala Cehă, Praga, au fost ridicate, în timp ce în anumite părți ale Poloniei locuitorii au fost evacuați.

VIDEO Premierul Ciolacu: Prioritatea este salvarea de vieţi omeneşti; tabere pentru sinistrați

Teama se răspândește în Europa

În Polonia , ministrul de interne Tomasz Siemoniak a declarat că există o „situație dificilă” în zonele din jurul celor patru râuri.

În sud-vest, râul Biala a depășit nivelurile de siguranță cu doi metri și există o îngrijorare deosebită cu privire la orașele din apropiere Morow și Glucholazy.

Un locuitor din Glucholazy, Piotr Jakubiec, a spus că a pregătit saci de nisip și pompe pentru a devia apa, dar că este „imposibil să prezicem ce se va întâmpla”.

"Este a doua oară în viața mea când văd un astfel de fenomen. Este un coșmar pentru oamenii care locuiesc aici", a spus el.

O femeie care locuiește în aceeași zonă, Zofia Owsiaka, a spus că toată lumea din oraș era „speriată” și că nu pare să existe „nicio speranță ca ploaia să se oprească”.

"Desigur că mi-e frică. Apa este cea mai puternică forță a naturii. Toată lumea este speriată", a spus ea.

În orașul Wroclaw, mii de locuitori au fost nevoiți să folosească scările blocurilor înalte, deoarece ascensoarele au fost închise pe fondul temerilor de inundații, a informat presa locală.

Premierul Donald Tusk a încercat să liniștească publicul că prognozele „nu sunt prea alarmante” și că amenințarea nu se extinde pe toată țara.

Citește și: METEO Femeia din Vaslui dispărută după ce a fost luată de apă, găsită în viață de pompierii militari

În Republica Cehă, cea mai mare alertă de inundații a fost declarată în 38 de locații diferite.

În Praga, au fost ridicate bariere împotriva inundațiilor, terasamentele au fost închise publicului, iar grădina zoologică a fost închisă.

Vineri dimineața, o poartă de oțel de un metru grosime a fost folosită pentru a închide așa-numitul Canal al Diavolului sau Certovka , care străbate orașul.

Poarta face parte dintr-o rețea națională de apărare împotriva inundațiilor instalată pentru a preveni repetarea daunelor catastrofale cauzate de inundațiile din 1997 și 2002.

Atenția se concentrează în acest weekend asupra părților centrale și de est ale țării, în special în Moravia de Nord, unde 50 de oameni și-au pierdut viața în 1997.

În Austria, centrul de avertizare în caz de furtună UWZ a declarat că, în unele părţi, recordurile anterioare pentru întreaga lună septembrie vor fi „depăşite în doar câteva zile”.

Manuel Kelemen, un meteorolog pentru Puls24 TV, a declarat că „ceea ce trăim este extraordinar, dacă nu chiar fără precedent”.

Sunt posibile, de asemenea, inundaţii şi alunecări de teren, iar în capitala Viena sunt aşteptate vijelii, iar căderile abundente de zăpadă din vest au provocat, de asemenea, perturbări ale traficului.

Ploi torenţiale continue sunt aşteptate şi peste graniţă, în landul german Bavaria.

Precipitațiile extreme devin din ce în ce mai probabile în Europa, ca și în mare parte din lume, din cauza schimbărilor climatice, mai notează BBC.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te